mnenj na posebni strani

Zeliščna zgibana gibanica

bogat vir beljakovin

Sestavine

300 g vlečenega testa (delno pečeno)

Zeliščna masa:

525 g zeliščnega sirnega namaza

250 g ricotte

500 g nepasirane skute

200 g belega sira

6 jajc

Bešamel:

1 žlica masla

3 žlice moke

500 ml mleka

ščepec soli

Postopek

Bešamel:

na maslu svetlo prepražimo moko. Postopoma ob mešanju dolivamo mleko, solimo; pokuhamo, da dobimo gosto tekoči bešamel. Če nastanejo grudice, jih razbijemo s paličnim mešalnikom.

Na dno tortnega (ali kakega drugega) modela s premerom 24 cm vlijemo toliko bešamela, da je dno pokrito. Nanj položimo plast vlečenega testa tako, da njegovi robovi segajo čez rob pekača. Ostalo testo raztrgamo ali razstrižemo na cca. 20x30 cm velike kose (ne smejo biti premajhni).

Za pripravo zeliščne mase damo v posodo vse sestavine in jih zmešamo z el. mikserjem.

Natrgane kose vlečenega testa pomakamo v zeliščno maso, jih nežno zmečkamo (zgibamo) v rahlo kepico in zlagamo v pekač drugega poleg drugega. Ko je zapolnjen ves volumen pekača in je porabljena vsa masa in vse testo, vlečeno testo, ki sega čez robove pekača, zapognemo proti sredini pekača. Prelijemo z bešamelom.

Pečemo v predogreti pečici na 200 stopinjah brez ventilacije 70 minut.

Med peko, ko začne bešamel delati skorjo, le-to prepikamo s pletilko, da omogočimo izhajanje pare.

Preden gibanico razrežemo, naj mine cca. 15 minut, da se jed nekoliko umiri in utrdi, saj bomo tako z njo lažje rokovali.

Okusna je tako topla kot hladna.

Opombe

Površina pekača ne sme biti večja od površine pekača s premerom 24 cm, sicer bodo imele zgubane plasti testa preveč prostora in se bodo razlezle po vsej površini pekača; posledica je nizka in ne tako rahla jed.

Mnenja o receptu

Zelo zanimiva "postavitev" vlečenega testa.Nisem še nikjer zasledila tega postopka. / Vrtejbenka

Vrtejbenka, se vidi, da si še nekoliko "mlajša" članica Kulinarike in ne poznaš receptov blagopokojnega gospoda Rika. Eden izmed mojih priljubljenih je njegova http://www.kulinarika.net/recepti/1441/sirove-jedi/gibanica-zmeckanka/ / teta torta

Tako pripravljam sirov burek oz. sirnico, ker se mi dopade tak način 'mečkanja testa'. Bomo pa probali tudi opisani nadev. / trac

Temu se po srbsko reče gužvara / Parizarica

http://www.maminajela.com/2012/11/pita-guzvara.html / Parizarica