mnenj na posebni strani

Jogurtov kolač z jagodami

sočen kolač z jagodami in grškim jogurtom

Sestavine

250 g masla

200 g sladkorja v prahu

1 vanilijev sladkor

4 jajca

250 g grškega jogurta

3 žlice limoninega soka (za v maso)

3 žlice limoninega soka (za v sladkorni preliv)

375 g moke

ščepec soli

1 pecilni prašek

500 g jagod, narezanih na majhne koščke

Predlog za serviranje: s stepeno sladko smetano

Postopek

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Model za šarkelj namastimo z margarino/maslom in potresemo z drobtinami/moko (da se kolač ne bo prijel dna modela).

V posodi zmešamo zmehčano maslo, 200 g sladkorja v prahu, vanilijev sladkor in dodamo 3 žlice limoninega soka. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake posolimo in stepemo v trd sneg (prihranimo za konec). Rumenjake vmešamo v masleno maso. Nato vmešamo še grški jogurt in mešamo naprej. Moko (cca. 30 g je prihranimo, da jo bomo zmešali z jagodami, da se te ne bodo potopile na dno) zmešamo s pecilnim praškom in ščepcem soli, nato jo vmešamo v maso. Nato na rahlo primešamo na roke sneg iz beljakov. Na koncu jagode zmešamo z nekaj moke (ki smo jo prihranili od prej) in vmešamo v maso. Maso damo v model za šarkelj/marmorni kolač in pečemo v ogreti pečici cca. 45-50 minut. Poskusimo z zobotrebcem, če je pečeno, če je v sredini še tekoče, pečemo, dokler ni zobotrebec suh, ko ga potegnemo iz mase. Ko je kolač pečen, ga 1 uro ohlajamo na rešetki in šele nato zvrnemo iz modela na servirni krožnik.

Zmešamo 125 g sladkorja v prahu s 3 žlicami limoninega soka oz. toliko, da je preliv ravno prav tekoč in ne pregost, da ga lahko polijemo po vrhu kolača. Pustimo kakšno uro, da se preliv malo strdi.

Kolač režemo na rezine in jih serviramo s stepeno smetano.

Opombe

Kolač sem priredila po tem receptu (http://www.aspicyperspective.com/2010/05/farmstand-fresh.html). Originalni recept vsebuje preveč sladkorja. Jaz sem uporabila za maso 250 g sladkorja, vendar je bil morda še nekoliko presladek, zato uporabite samo 200 g sladkorja za v maso. Kolač je zelo rahel in sočen. Priporočam. :)

Mnenja o receptu

Super odličen!!! Res zelo rahel in sočen in tudi jaz priporočam! / mangobanana

A bi se dalo uporabit navadni jogurt, čvrst oz. tekoč? Hvala in ln / ORHIDEJA00

Morda kakega bolj mastnega, 3.2. / SLONCICA

Odličen in preprost kolač! / p3tra