mnenj na posebni strani

Domača čokolada

čokolada, ki je odlična za sladkosnede ljudi

Sestavine

Za manj sladko čokolado uporabite 15 dag kakava (brez čokolade).:

1 kg sladkorja

50 dag mleka v prahu

250 g masla

10 dag čokolade v prahu

5 dag kakava

2 zavitka vanilijevega sladkorja

3 dl vode

Postopek

V posodi zmešamo mleko, čokolado, kakav in vanilijev sladkor, da postane suha masa homogena. Pomembno je, da suho snov zmešamo v dovolj veliki posodi, da lahko v posodo dodajamo še druge sestavine. V 3 dl vode stresemo sladkor in zavremo ter pustimo zmerno vreti 9 minut. Odstavimo in v zmes na lističe narežemo maslo. Pustimo, da se maslo stopi in segrejemo tik do vrelišča. Raztopljeno zmes zlijemo v prej pripravljeno suho maso in mešamo, dokler ne postane masa homogena. Potrebno je dobro mešati, da v masi ne ostanejo svaljki, vendar ne več kot minuto, saj se masa hitro trdi. Zmes zlijemo v pekač, katerega smo predhodno obložili z alu folijo. Za to količino je primeren standarden pekač iz štedilnika.

Ko se čokolada strdi (čez 3 do 4 ure, lahko pustite tudi čez noč), jo v pekaču narežemo na kose 4 x 4 cm. Take kose je lažje jemati iz pekača z dvigom folije in jih nato razrezati še na manjše koščke.

Opombe

S starostjo čokolada pridobiva na okusu. Priporočam jo le za sladkosnedce. Če niste sladkosnedi, dajte vanjo manj sladkorja in več kakava.

Mnenja o receptu

Zelo dobra čokolada. Ravno prav sladkorja, ravno prav je gosta. / koromandij