mnenj na posebni strani

Slastni kolački

čokoladni kolački z vanilijevo kremo in malinami

Sestavine

Biskvit:

2 jajci

1/2 skodelice olja

1 skodelica (250 ml) sladkorja

2 skodelici moke

1 vanilijev sladkor

1 pecilni prašek

1 skodelica navadnega jogurta

2-3 jedilne žlice kakava

vanilijev nadev:

1 vanilijev puding

1 vanilijev sladkor bourbon

4 dl mleka

Malinov nadev:

1-2 jedilni žlici sladkorja v prahu

malo Gustina po potrebi

12 dag malin

Rumova glazura:

125 g sladkorja v prahu

1 jedilna žlica limoninega soka

1 jedilna žlica ruma

nekaj mrvic/ perlic za okras

Postopek

Jajca penasto stepemo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Dodamo olje in jogurt, premešamo in dodamo še moko s pecilnim praškom ter kakav. Dobro premešamo, da dobimo gosto zmes.

Vanilijev puding skuhamo kot običajno, le da dodamo vanilijev strok/ vanilijev sladkor bourbon ter manj mleka, da dobimo bolj gost puding.

Maline prevremo s sladkorjem v prahu, če so preveč tekoče, jih zgostimo z Gustinom (zakuhamo kot pri pudingu).

Jaz sem delala v pekačku, ki ima modelčke večje kot za muffine (recimo še enkrat večje). Tako da je tale recept za 6 takšnih kolačkov, oziroma za 12 muffinov. Pekaček namastimo in vanj damo za 1 žlico mase za biskvit (za muffine manj), le toliko, da je prekrito dno. Damo v pečico za nekaj minut, le toliko, da malce naraste in masa malo odstopi od roba.

Obložimo z gostim pudingom po sredini, po robu prilijemo malo čokoladne mase, nato dodamo žlico malinovega nadeva na sredino in prelijemo z maso za biskvit, da to prekrije. Položimo nazaj v pečico, dokler ne odstopi od roba oz. ko vrh razpoka. Masa še malo naraste, zato je ne napolnimo do vrha. Pečene ohladimo v pekaču, obrnemo okoli in prelijemo z glazuro ter okrasimo po želji.

Glazuro pripravimo tako, da na nizkem ognju ali nad soparo stopimo vse sestavine in takoj prelijemo po kolačkih in posujemo z mrvicami, da se primejo glazure. Delati moramo hitro, saj se glazura hitro strdi (hitro jo moramo politi po kolačkih in polite kolačke ravno tako hitro posuti z mrvicami, saj se po že strjeni glazuri ne bodo prijeli).

Opombe

Namesto malin lahko uporabimo kakšno drugo sadje ali marmelado, ravno tako lahko naredimo biskvit brez kakava in kremo z drugačnim okusom. Uporabimo lahko tudi žlico Nutelle namesto vanilijevega nadeva.

Mnenja o receptu

o mammamia, to mora bit pa bolano dobro!! Hitro v beležko dat in konec tedna sprobat...njamnjam / Noa

Daleč najboljše je še toplo, ko prerežeš in steče ven in se kar stopi v ustih :) Kasneje se nadev strdi... Lahko se poenostavi in speče kot biskvit v pravokotnem pekaču, prelije s sadnim želejem (zakuhate kot puding - dodate škrob), potem prelijete še z vanilijevim pudingom in ponovna plast biskvita sploh ni potrebna ;) / katka285

O, Katka, hvala tudi za tole idejo! / Noa

Je dobro, treba je pa res dati na dno zelo malo, ker je hitro preveč. / Uly

zelo lepo izgleda in sem sigurna glede sestavin da je dobro to moramo izprobat mislim da bi z jagodami bilo tudi super sicer malin še nimamo bojo komaj zdaj začele zoret sem vesela za ta dober recept čeravno še nimo probali dam oceno 5 / arepnik

Arepnik, najlepša hvala - uporabiš lahko katerokoli sadje (jagodičevje je verjetno najboljša izbira), jaz pa porabila kar zamrznjeno sadje. Ker se pokuha in zgosti, ni nobene razlike. Če nameravaš to sladico narediti s svežim sadjem, pa predlagam, da daš kar takšnega v nadev - bo še boljše in lažje narediti :) / katka285

Odlicni so! / kajaja321