mnenj na posebni strani

Pisana ruladica

enostavna in barvita ruladica

Sestavine

Sestavine za biskvit (pekač velikosti 36x24 cm):

2 jajci (ločimo)

2 žlici sladkorja

1,5 žlice moke

Nadev:

1 vanilijev puding

3 dl mleka

6 dag masla

2 žlici sladkorja

žlica kakava

1 dl sladke smetane

vanilijev sladkor bourbon

Sadni nadev:

1,5 dl višnjevega soka (od kompota)

2 žlici sladkorja

2 žlici koruznega škroba (gustina)

Postopek

Za biskvit stepemo beljaka v čvrst sneg, rumenjaka pa penasto stepemo s sladkorjem. Dodamo moko in dobro premešamo. Na koncu z lopatko nežno vmešamo še sneg iz beljakov. Namažemo na peki papir in spečemo na 200 stopinj. Pazimo, da se biskvit ne speče preveč, saj bo sicer razpokal in se drobil. Mora dobiti malo zlate barve po vrhu in je pečen. Ker se vroč (je zelo tanek) težko olupi iz papirja, ga pustimo, nanj položimo drug peki papir in vse skupaj tesno zvijemo. Počakamo, da se ohladi.

Odvijemo biskvit in ga ohlajenega počasi odlepimo iz papirja. S pomočjo čopiča ga lahko na nekaj mestih (ne čez celo, da bo rulada kompaktna) navlažimo z mlekom in rumom - čisto malo, z enim potegom čopiča.

Uporabimo lahko katerokoli kremo ali nadev - če nam pri peki peciva ostane kakšna krema, jo lahko tako porabimo. Jaz sem skuhala puding - v 1 dl hladnega mleka vmešamo sladkor in puding, dobro premešamo in zakuhamo v preostalo vrelo mleko. V še vroče vmešamo maslo, pokrijemo s folijo in počakamo, da se ohladi. Smetano stepemo. Ohlajeno maso razdelimo na 2 dela - v en del dodamo pol smetane in vanilijev sladkor, v drug del pa preostanek smetane in kakav.

Sadni nadev skuhamo kot običajen puding - zmešamo vse skupaj in zavremo, da se zgosti. Delno ohladimo (ne sme se popolnoma strditi). Vsak nadev posebej nadevamo v malo PVC vrečico in odrežemo čisto majhen konček. Na biskvit nabrizgamo izmenično, da bo ruladica lepo barvita. Zvijemo in ohladimo. Najlepše se bo rezalo, če za nekaj časa postavimo v zamrzovalnik.

Opombe

Uporabimo lahko kakršenkoli nadev - najbolj prav pride, če pečemo več različnega peciva in od vsakega prihranimo del nadeva, ki ga nato porabimo v takšni pisani roladici.

Namesto biskvita lahko uporabimo oblat za napolitanke, ki ga zavijemo v mokre krpe, da se zmehča. Premažemo z nadevi in zvijemo.

Mnenja o receptu

Simpatično in slikovito. Dobra ideja. / Sweetie

Všeč mi je tale pisana ruladica :) / WhiteAndBlack