mnenj na posebni strani

Napolitankina potica

potica iz mletih napolitank

Sestavine

Testo:

700 g gladke moke

2 žlici sladkorja

kvas

mleko

naribana lupina ene limone

1 dl ruma

ščepec soli

2 rumenjaka

Nadev:

1500 g mletih napolitank (lešnikove/čokoladne)

2 beljaka

1 vanilijev sladkor

1 žlica sladkorja

1 dl ruma

mleko

1 jajce

Postopek

Testo:

v manjšo skodelo vlijemo mlačno mleko, v katerega dodamo 2 žlički sladkorja in kvas. Kvas pustimo vzhajati vsaj 5 minut.

Medtem v večjo posodo vsujemo moko, dodamo rumenjake, sladkor, naribano limonino lupino, ščepec soli in vzhajani kvas. Po občutku vlivamo mlačno mleko v testo. Vlijemo toliko mleko, da nam testo lepo odstopa od rok in posode. Vse skupaj zamesimo v testo in pustimo vzhajati uro in pol.

Nadev:

v multipraktiku na drobno zmeljemo napolitanke. V zmlete napolitanke damo sneg dveh beljakov, vanilijev sladkor, sladkor in rum. Da dobimo gost nadev, dodamo še malce mleka.

Ko testo dovolj naraste, na rjuho/prt posujemo malo ostre moke in razvaljamo na tanko testo (odvisno, kako imate radi, lahko tudi na manj tanko). Po razvaljanem testu premažemo s kuhalnico ali žlico nadev. Ne se ustrašit, če se nadev ne bo lepo dal razmazati. Sam nadev od napolitank je vedno bolj gost in se težko lepo razmaže.

Namazano testo malce zavihamo in zavijemo s prtom. Da gre lažje v pekač, ga s kuhalnico prepolovimo. Potico prepikamo z jedilno iglo ali zobotrebcem, pokrijemo s servieto/prtom in pustimo vzhajati še 45 minut. Preden damo peči, premažemo z razžvrkljano jajco!

Potico nato pečemo v segreti pečici na 180 stopinjah vsaj 50 minut oziroma dokler ni pečena (preizkusimo z jedilno iglo).

Opombe

Mleko v testu in v nadevu vedno dam na "oko". Ta potica je meni ena izmed najboljših, kar sem jih pekla, pekla sem kokosovo, potratno, orehovo, čokoladno, pehtranovo in mi je ta na koncu postala top.

Glede nadeva pa naj samo omenim, da ne bo pomislekov, nadev se težko razmaže zaradi same gostote, tako da ni nobenih strahov, kakorkoli boste naredili recept, a vseeno je boljše, da je bolj gost kot pa redek in testo naj bo na tesno zvito, da ne bo skorja odstopala.....

Mnenja o receptu

WAUUUUUUUUU. Nekaj totalno novega in zanimivega. To pa moram še tale mesec naredit!!! Joooj. Bom delal iz polovičnih sestavin, da vidim kako in kaj. Uaaa, super mora bit okus mletih čoko napolitank.... / MBrando

No upam, da vam bo všeč :) / amadejcica

amadejcica približno koliko mleka je potrebno? Ali si probala kdaj s smetano? Hvala zanimiva ideja :) / ORHIDEJA00

ORHIDEJA00, mleka daš toliko, da postane lepo "mazljiv" nadev, torej, da ga lahko lepo namažeš po testu, podobno kot pri orehovem nadevu za potico! Sicer poskusila še nisem z smetano, v kolikor pa boš ti preizkusila, pa nam le povej kakšen okus ima tedaj ;) ;) / amadejcica

Hvala, sej vem, občutek vedno upoštevam, ampak za orientacijo je pa dobrodošel kakšen podatek, 3 dl ali 4 dl? Orientacija je vedno dobrodošla, za piko na i pa itak upoštevamo svoj občutek :) Lp / ORHIDEJA00

;) Se razume, mleka dam okoli 5dl, seveda mlačnega! :) / amadejcica