mnenj na posebni strani

Gorčično-smetanova omaka

gorčično-smetanova omaka s koščki nemastnega mesa ter s pridihom zelenjave

Sestavine

čebula

česen

olje

nemastno meso, narezano na koščke ali trakce

nariban korenček

gobe

smetana za kuhanje ali kisla smetana

gorčica

moka

začimbe (poper, vegeta, timijan, drobnjak)

Postopek

Na olju spražimo čebulo, dokler ne postane lepe rjave barve. Dodamo meso, ki smo ga narezali na koščke in začinili z vegeto in poprom. Občasno premešamo, da se meso malo prepraži.

Dodamo nariban korenček, česen in gobe. Vse skupaj pražimo in občasno premešamo, tu in tam pa lahko malo prelijemo z vodo.

Ko je meso že skoraj čisto mehko, ga popolnoma prekrijemo z vodo in na malem ognju pustimo, da vse to malo vre (posoda naj bo prekrita s pokrovom). Tu in tam premešamo.

Nekaj žlic gorčice in smetane zmešamo. To nato dodamo v posodo, mešamo. Začinimo (po okusu) s poprom in timijanom, lahko dodamo tudi kocko ali jušno osnovo (knorr).

Vse skupaj naj na majhnem ognju vre, še vedno tu in tam zmešamo.

Ko je meso že čisto mehko, dodamo moko, ki smo jo pred tem zmešali z vodo. To mešanico prilijemo k omaki in ob tem z metlico mešamo, da se nam ne pojavijo grudice.

Počakamo, da se omaka zgosti, dodamo malo drobnjaka in nato postrežemo ob želeni prilogi.

Vse stvari dodajamo po okusu in občutku!

Mnenja o receptu

Lahko si vse skupaj zelo poenostaviš, pa v skodelici zmešaš moko, smetano in gorčico ter vliješ v posodo, malo premešaš in omaka je v nekaj minutah kuhana. To mešanico uporabljam za hitro pripravo kosila, ko meso samo opečem, brez čebule in vsega ostalega (solim in popram že, jasno). / mamamia

Aha, super. Hvala za nasvet! / LauraM