mnenj na posebni strani

Čokoladno pomarančna jaffa torta

sočna čokoladna torta z jaffa piškoti

Sestavine

Biskvit:

5 jajc

250 g sladkorja

230 g ostre moke

20 g kakava

pol pecilnega praška

ščep soli

1 dl jedilnega olja

1 dl vode

Krema:

750 ml mleka

6 žlic jedilnega škroba (gustin)

150 g zmehčanega masla

100 g kristalnega sladkorja

100 g sladkorja v prahu

100 g temne čokolade (ali več)

sok 5 pomaranč

2 škatli jaffa piškotov

Postopek

Biskvit:

jajca ločimo, beljake s ščepcem soli stepemo v trd sneg, rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem, dodamo vodo in olje, kakav, nato previdno vmešamo presejano moko, pomešano s pecilnim praškom, ter na koncu še zelo narahlo vmešamo sneg beljakov.

Pečemo v modelu za torte (premer 26 ali 28 cm) na 180 stopinj približno 35 minut. Pečeni biskvit ohladimo in enkrat prerežemo.

Krema:

jedilni škrob zmešamo z malo mleka, preostalo mleko segrejemo s kristalnim sladkorjem, tik preden zavre, dodamo škrob in mešamo z metlico na srednji temperaturi nekaj minut, da se zgosti (kot puding). Kremo ohladimo.

Zmehčano maslo penasto zmešamo, dodamo sladkor v prahu in mešamo, da dobimo puhasto masleno kremo.

Ko je kuhana krema dobro ohlajena, ji dodamo masleno kremo in dobro premešamo z ročnim mešalnikom.

Kremo razdelimo na dva dela in v en del vmešamo nad vodno kopeljo stopljeno čokolado. Jaz npr. v 2/3 kreme zmešam čokolado, ker jo potrebujem več kot bele, saj z njo tudi premažem celo torto od zunaj.

Sestavljanje torte:

biskvit dobro namočimo s pomarančnim sokom, premažemo z belo kremo, nanjo polagamo jaffa piškote, ki smo jih namočili v pomarančnem soku (s čokoladno stranjo navzdol). Na piškote namažemo čokoladno kremo, nato sledi biskvit, ki ga zopet namočimo s pomarančnim sokom. Celo torto premažemo po vrhu in okoli s čokoladno kremo in jo okrasimo.

Opombe

Recept je od moje tašče, originalno mišljen kot pecivo "jaffa kocke".

Biskvit je treba izdatno namočiti s sokom pomaranč, najbolje je, da uporabite sveže ožete pomaranče, ne kupljenega soka.

Če gre za otroški rojstni dan, torto ponavadi okrasim z mini jaffa piškotki, drugače pa z ostružki čokolade in filetiranimi pomarančnimi krhlji.