mnenj na posebni strani

Mornarske palčke z masleno špinačo

hitro, enostavno, dobro :)

Sestavine

400 g zamrznjenih filejev trske ali druge ribe (1 zavitek)

0,5 dl drobtin

1 jajce

1 čajna žlička soli

2 jedilni žlici olja za cvrtje

po želji 1 limona

Za špinačo:

1 zavojček sveže ali zamrznjene špinače (250 g)

0,5 dl vode

50 g masla

pol čajne žličke soli

malo nastrganega muškatnega oreščka

Postopek

Ribo vzamemo iz zamrzovalnika 20 minut prej, preden začnemo kuhati. Ne sme biti čisto odtajana, ker jo je lažje narezati, če je zamrznjena. Narežemo file na ravno prav velike "palčke". V globok krožnih ubijemo jajce. Z vilicami stepemo jajce. V drug krožnik stresemo drobtine in sol. Dobro premešamo. Ribe pomočimo v razžvrkljano jajce. Povaljamo v drobtinah in jih polagamo na krožnik. V ponev nalijemo polovico olja in ga segrejemo na srednje močnem ognju (3 ali 4) . Polovico palčk zložimo v ponev. Najprej pečemo palčke na eni strani 4-5 minut, da postanejo lepo zlato rjave. Potem jih obrnemo in enako dolgo pečemo še na drugi strani.

Špinača: špinačo vzamemo iz zamrzovalnika najmanj eno uro prej, preden začnemo kuhati, da se odtaja. Špinačo stresemo v kozico. Dodamo pol decilitra vode. Dodamo maslo. Posolimo. Kožico postavimo na srednje šibko toploto (2) . Nastrgamo malo muškatnega oreščka in pokrijemo. Špinačo kuhamo 10 minut. Občasno premešamo, dokler večina vode ne izpari. Postrežemo z mornarskimi palčkami in limono.

Opombe

Vzemimo hrbtne fileje, najlažje se narežejo na koščke, špinačo vzamemo iz zamrzovalnika najmanj eno uro prej, preden začnemo kuhati, da se odtaja, ribo vzamemo iz zamrzovalnika 20 minut prej, preden začnemo kuhati. Ne sme biti čisto odtajana, ker jo je lažje narezati, če je zamrznjena.