mnenj na posebni strani

Preprosta torta z nutello in smetano

nuttelina torta z orehi in kokosom

Sestavine

6 jajc

120 g sladkorja

180 g moke

20 g zmletih orehov

vanilijev sladkor

pecilni prašek

0,5 l smetane za stepanje

žlica ruma

1 -2 c mleka

kokosova moka

6 žlic vode

Za okras:

stepena smetana

kokosova moka

sladkorni okraski

Za preliv: rum, mleko, kavna žlička nutelle

Postopek

6 beljakov, 60 g sladkorja in 6 žlic vode stepemo v trd sneg. Rumenjake in preostali sladkor (tudi vanilijev) penasto umešamo, dodamo eno žlico nutelle, presejeno moko, pecilni prašek in orehe. Premešamo in dodamo snegu. Mešamo od dna proti vrhu sklede, da nastane gosta zmes ter damo v pekač. Pečemo 30 minut na 180 stopinj. Za preliv pristavimo na rahel ogenj mleko in vanj zlijemo žlico ruma. Ko se zmes rahlo segreje, dodamo še kavno žličko nutelle in mešamo, dokler se popolnoma ne stopi. Tekočino pustimo, da se ohladi.

V eni posodi stepemo smetano, v drugi pa smetano in dve žlici nutelle.

Ko je biskvit pečen, ga srednje ohladimo in prerežemo na tretjine. Vsak del torte polijemo s prelivom, ki smo ga ohladili ter namažemo s kremo (smetana in nutella). Ko je torta namazana, jo ob strani okrasimo s stepeno smetano in kokosovo moko.

Opombe

Napake, ki se dogajajo: torto zrežemo le na pol in postane pusta, na sredino ne damo dovolj kreme, krema je tekoča in zato torta ni stabilna, torta je premočna (temu se izognemo, če naredimo blažji biskvit in blažjo kremo), torta ni dovolj sočna, če jo ne prelijemo z zadostno količino tekočine. Za bolj sočno sladico pustimo torto, da se prepoji.