mnenj na posebni strani

Vroča čokolada na palčki

primerno za darilo

Sestavine

200 g čokolade (mlečna, jedilna, temna...)

60 ml sladke smetane

50 g sladkorja

20 g temnega kakava (cca. dve žlici)

Postopek

Najprej nikjer ne sme biti prisotna niti kapljica vode (zaradi leska in same teksture čokolade, ko se topi).

Ker nimam posebne posodice za te stvari, sem sama vzela dve posodi, kjer je ena manjša in jo lahko postavim v drugo. Na štedilniku v večji posodi sem zavrela vodo, ampak le toliko, da začne skoraj vreti in hkrati ogrevati manjšo posodo. Če se da, poskusimo držati vročo vodo pod vreliščem.

V manjšo posodo zlijemo sladko smetano in nato vanjo nalomimo na manjše koščke čokolado. Narahlo mešamo dokler se čokolada na stopi. Ko se stopita 2/3 čokolade, odstavimo in mešamo toliko časa, da se vsa čokolada stopi in nastane homogena kremna zmes. V to zmes stresemo sladkor v prahu in kakav in nato dobro premešamo, da ponovno nastane homogena zmes.

Nastalo maso nadevamo v modelčke, vstavimo lesene/plastične palčke in postavimo stran od vlage za čez noč, da se čokolada ohladi in strdi.

Če želimo več porcij, povečamo količine.

Opombe

Lahko vmešate cimet, dodate vanilijev sladkor…

Seveda lahko maso zlijete tudi v manjšo posodico, v katero položite alu folijo/folijo za živila, da lahko kasneje spravite čokoladni blok ven. Tega z vročim in suhim nožem razrežete na poljubno velike kvadratke.

Mnenja o receptu

Dobra ideja! zanima me samo, kako so ti šle kocke ven iz modelčkov (predvidevam, da so to plastični modelčki za led). / Sweetie

Idejo sem dobila v tujini, ko sem v lokalu naročila kakav :) Kasneje sem videla, da to prodajajo čokoladnice v Sloveniji ampak je to tako drago... Skratka, ker se zadeva precej strdi, ni problema ven dobit. Malo potrkas, malo zvijes in odstopi samo od sebe. Enkrat sem se zafrknila, da sem v zmes vlila nekaj mleka in stvar se kasneje ni hotela strdit tako kot bi morala. Torej proč z vodo in mlekom. Kolikor imam do sedaj izkušenj, je fino, če je vsaj nekaj jedilne čokolade, ker ta pripomore, da se stvar bolj strdi. Če pa bi staljeno čokolado imeli v obliki bloka, pa je pred razrezom potrebno pustit nekaj časa na sobni T, da se lažje razreže in tudi da se lažje zapiči notri lesene palčke (tu je fino, da so ošiljene na koncu). Jaz sem uporabila kar tiste za ražnjiče. GLede na velikost posodice je seveda potrebno prilagoditi količine :) / pinch

odlična ideja / dbar

Pozdravljeni, Mene pa zanima koliko časa lahko stojijo te čokolade? hvala in lp / xsara