mnenj na posebni strani

Kolač iz skutnega testa

namesto potice lahko spečete sočen kolač iz skutnega testa z lešnikovim nadevom

Sestavine

Testo:

500 g moke

1/2 pecilnega praška

200 g zmehčanega masla

125 g sladkorja

2 jajci

1 žlička naribane limonine lupine

malo soli

250 g skute

moka za razvaljanje

peki papir

Nadev:

300 g praženih lešnikov

100 g sladkorja

1 žlička cimeta

4 žlice ruma

2 jajci

2 žlici mrzle vode

Za potresanje:

50 g na liste narezanih lešnikov

1 beljak

100 g masla

20 g sladkorja v prahu

Postopek

Testo:

moko zamešamo s pecilnim praškom. Penasto umešamo maslo in sladkor. Primešamo jajci, limonino lupinico in nekaj zrn soli. Dodamo moko s pecilnim praškom in skuto. Vse skupaj zgnetemo v mehko testo. Iz testa oblikujemo na pomokani površini debelo klobaso cca. 25 cm. Nato razvaljamo testo na širino cca. 30 cm, dolgo pa naj bo toliko, kot pekač, v katerem bomo kolač pekli. Na testo namažemo nadev.

Nadev:

200 g praženih lešnikov zmeljemo, 100 g praženih lešnikov pa na grobo sesekljamo. Zmlete in sesekljane lešnike zmešamo s sladkorjem in cimetom, dodamo rum, jajci in 2 žlici mrzle vode tako, da dobimo nadev, ki ga je lahko mazati. Nadev namažemo na razvaljano testo.

Namazano testo zvijemo in konce stisnemo. Položimo na pekač in ga premažemo z razžvrkljanim beljakom ter potresemo z lističi lešnikov (lahko tudi s polovicami oz. 1/4 lešnikov, če nimate lističev). Pečemo pri 225 stopinjah od 40 - 50 minut. Če se kolač preveč zapeče, ga pokrijemo s peki papirjem ali folijo.

Ko je kolač pečen, ga še vročega premažemo s stopljenim maslom in pustimo, da se maščoba vpije v testo. Nato potresemo še s sladkorjem v prahu. Kolač načnemo naslednji dan, svež in sočen pa bo ostal še teden dni.

Mnenja o receptu

Opalaa...dober recept..ta kombinacija z skuto v testu mi je zelo všeč.. / Vrtejbenka

Kolac je super...sem mislila, da bo trajal cel teden, pa ga je danes samo se koscek. Vsak dan je bil boljsi, res super. / satilon