mnenj na posebni strani

Ajdova pogača s skuto

manj sladka zdrava pogača, kot jo dela moja babi :)

Sestavine

Testo:

80 g ajdove moke + 3 dl slanega kropa

120 g pirine moke (ali polnozrnate pšenične moke)

dober ščep soli

20 g kvasa

čajna žlička sladkorja

 

Nadev:

250 g skute (najbolje domače, nepasirane)

2 jajci

2 vanilijeva sladkorja

2 žlici rjavega sladkorja

2 žlici pšeničnega polnozrnatega zdroba

2 žlici kisle smetane

Postopek

Najprej poparimo ajdovo moko (zavremo 3 dl soljene vode in polijemo po ajdovi moki). Premešamo s kuhalnico in malo počakamo, da se ohladi). Medtem pripravimo kvasec - v 1,5 dl tople vode raztopimo žličko sladkorja in nadrobimo kvas. Počakamo nekaj minut, da kvas vzhaja. Pirino moko dodamo k ajdovi, dodamo kvasec in ščep soli ter dobro pregnetemo. V primeru, da se testo preveč lepi, dodamo še moke. Testo mora biti voljno in mehko. Damo ga na toplo in pustimo pol ure, da vzhaja.

Medtem pripravimo nadev. Jajci in obe vrsti sladkorja penasto vmešamo (z mešalnikom kar nekaj minut, da se volumen vsaj podvoji in masa postane svetlejša), dodamo skuto, žlici zdroba in kislo smetano. Premešamo s kuhalnico.

Vzhajano testo previdno razvaljamo na debelino 1 cm, na pomokani površini (ali direktno na peki papirju) in ga položimo v pekač. Naredimo tudi robove! Maso vlijemo na testo in pečemo najprej 10 minut na 200 stopinjah, potem pa še približno 25 minut na 180 stopinjah. Če je pečeno, preverimo z zobotrebcem.

Opombe

Namesto svežega lahko uporabimo tudi vrečko suhega, Digo kvasa.

Po želji lahko dodamo v nadev tudi limonino lupinico, pehtran, rum in rozine...