mnenj na posebni strani

Ajvar

s tem ajvarjem je sicer precej dela, ampak okus je zelo dober

Sestavine

10 kg paprike kurtovska kapija (rdeča, podolgovata)

1,5 kg jajčevcev

0,5 kg paradižnika

5 debelih glavic česna

sol, olje

Postopek

Paprike operemo in spečemo v pečici. Medtem, ko pečemo runde paprik, narežemo jajčevce na rezine (prb. en cm debele) in jih spečemo na olju. Ker pijejo precej olja, ga jaz v ponev pozneje zlivam kar iz sklede, kamor dajem opečene rezine jajčevcev.

Ko je paprika pečena, jo olupim in očistim pecljev in semen. Zdaj zmeljemo na mesoreznico (na najbolj drobno "šajbo" - imam še tisto staro, litoželezno iz Titana in je ok) paprike, melancane, paradižnik in olupljen česen. Če želimo malo bolj oster ajvar, dodamo med mletjem oster feferon.

Ko je zmleto, maso stresemo v veliko litoželezno posodo, solimo po okusu in pražimo približno dve uri. Nato vroče polnimo v kozarce, zapremo in počasi ohlajamo. Hranimo v kleti ali v shrambi.

Opombe

Letos sem naredila iz 30 kg paprike. Ne vem, kaj mi je bilo, da sem je toliko kupila. Ampak ajvarja je že pol manj. Res je dober.

Mnenja o receptu

Kapo dol, speči 30 kg paprik v kuhinjski pečici! Jaz sem to počela z mnogo manjšo količino, pa nikdar več, samo še zunaj na žaru. Je pa ajvar res dober in vreden truda, se strinjam. / Sweetie

Sweetie, sploh ni bilo hudo - ajvar sem delala tri dni, vsak dan iz 10 kil, spekla pa sem vsak dan samo tri runde - imam ventilacijsko pečico, sem nabasala na tri nivoje papriko - še obračat mi je ni bilo treba. Vmes sem pekla melancane. Samo delo pri tem ajvarju ni težko, je pa zamudno . Je pa tudi nekaj res - paprika je bila fenomenalna - velika, mesnata, lepo se je lupila, zdrava - od 30 kil mi niti ene ni bilo treba izločit! Litlfajer, hvala! / elaphus

jaz sem bila samo "dostava", bom pa vsekakor posredovala pohvalo gospe iz Dolenjskih Benetk! / Ognjič