mnenj na posebni strani

Srnino ali jelenovo stegno v omaki

Sestavine

1 kg srninega ali jelenovega stegna

11o g prekajene slanine

10 brinovih jagod

½ žličke timijana

5 zrnc pimenta

ščep šetraja

limonina lupinica

2 žlički olja

½ žličke soli

25 g surovega masla

50 g čebule

120 g zelene

50 g korenja

30 g peteršiljevega korena

3 stroki česna

7 zrn črnega popra

2 lovorova lista

1 listič žajblja

2.5 dl rdečega vina

nekaj žlic jušnega koncentrata

1 žlica brusnic

2 žlički moke (gustin)

sok ene limone

Postopek

Dobro uležano meso pretaknemo s slanino, narezano na paličice ter natremo z začimbno pasto, ki jo pripravimo tako, da v zmlete ali strte začimbe vmešamo malo olja. Zavitega v razredčen kis namočeno in ožeto krpo, damo v stekleni ali porcelanasti posodi še za dva - tri dni v hladilnik.

Meso šele nato solimo ter ga v kozici na segretem maslu in nakockanih ostankih slanine z vseh strani na hitro opečemo. Pridenemo še drobno narezano zelenjavo, začimbe in brusnice, še malo popražimo, prilijemo nekaj vina in jušni koncentrat ter v pokriti posodi, med pogostim polivanjem z natečenim sokom ali po potrebi z vinom, dušimo-pečemo v pečici segreti na 200 stopinj približno uro in pol.

Ko je meso primerno mehko ga vzamemo iz posode in ga damo na toplo, zelenjavo pa poprašimo z moko (gustinom), za trenutek popražimo, prilijemo sok ene limone, po potrebi še malo vina in juhe, dobro prevremo in pretlačimo oziroma fino zmeljemo s paličnim mešalcem, da dobimo popolnoma gladko omako.

Meso razrezano poprek na vlakna, tako da so vidni koščki slanine, oblijemo z omako, poleg pa ponudimo kruhove ali krompirjeve cmoke.

Poleg cmokov lahko postrežemo tudi dušeno rdeče zelje.

Opombe

V omako lahko po svojem okusu vmešamo še na primer gorčico, kislo smetano,….

Mnenja o receptu

Odlična pečenka. Za prilogo sem napravil ajdovo kašo s šampinjoni v smetanovi omaki, prav tako pa tudi polovica pečenega jabolka z brusničnim džemom ne sme manjkati. Meso pa sem poleg slanine našpikal še s trakovi korenčka. Mljacki / ambro