mnenj na posebni strani

Vsega po petnajst

dvoplastno pecivo, orehi, marmelada

Sestavine

1. testo:

15 dag orehov

15 dag moke

15 dag sladkorja

15 dag margarine

1 jajce

2.testo:

3 jajca

15 dag moke

15 dag sladkorja

1 dl olja

poljubna marmelada

čokoladna glazura po želji

Postopek

Najprej zmešamo prvo testo, ki ga nato kar z roko razporedimo in "potapkamo" po peki papirju v pekaču. To damo v pečico (okoli 200 stopinj) za par minut (jaz ponavadi opazujem, tako da natančno vem, da čez cca. 10-15 minut postane malce rjavkasto).

Med tem, ko se testo peče, zmešamo drugo testo. Zmešamo vse razen beljakov, ki jih dodamo na koncu kot sneg.

Prvo testo vzamemo iz pečice in ga premažemo z marmelado ali džemom (jaz porabim približno pol litrskega kozarca). Čez vse to prelijemo še drugo testo, ki včasih malce nagaja, ker se noče lepo razporediti in izpodrine marmelado, če je ta bolj tekoča.

Spet pečemo približno 15 minut oz. dokler testo ni lepo zlato rumeno.

Ko se pecivo ohladi, ga prelijemo s čokolado, ampak ni nujno.

Opombe

Jaz občasno (bolj ko se spomnim) v 2. testo dam malo pecilnega, da je to bolj puhasto :) (takrat tudi ne polijem čez čokolade).

Pecivo ne pride suho, sploh če je precej marmelade in če prvega testa ne zapečete, ampak v bistvu samo pregrejete jajce. Ko spodnje testo dobro spečete (rjavkasto), pride to bolj krhko, se težje reže, ampak je efekt spodaj trdo zgoraj puhasto zelo dober.

Pri meni je tako, da tole pecivo vedno prvo zmanjka, ampak je pa tudi res, da večinoma pečem za ljubitelje orehov :)

Mnenja o receptu

Samo razmišljam: da bi prvo dala pečt 2. testo, marmelada in 1. testo! Mislim, da bi se lažje delalo. / buci

Uf, buci tole pa sigurno ne bi šlo. Kot je napisala avtorica prvo testo "potapkamo", kar pomeni, da je precej gosto, drugo pa je rahlo, biskvitno. Pecivo sem spekla včeraj, namesto orehov sem uporabila pražene lešnike, ker so bili pač na vrsti za porabiti. Odlično! / ssilva

ups malo zanemarila kulslo zadnje čase in niti nisem vidla objave od buci.. tvoj predlog res nebi šel, kot je že ssliva povedala.. ssliva hvala, in pa tudi hvala za slikico, ker jaz že recej časa nisem tega pekla in še nisem uspela slikat.. in pa dobra ideja za lešnike, niti nisem pomislila, da bi orehe menjala.. / pohorka_ančika

Jaz pa tole večkrat naredim in nam je vsem fino in hitro, sploh če je zunaj vročina. / buča