mnenj na posebni strani

Zeljna pita

okusna slana pita iz vlečenega testa, polnjena s slanino, skuto in svežim zeljem

Sestavine

4 liste vlečenega testa (lahko kupljenega)

300 g slanine

250 g skute

500 g svežega zelja

pest češnjevega paradižnika

1 čebula

kozarec belega vina

1 jajce za v nadev

1 jajce za premaz

Postopek

V teflonski ponvi na hitro prepražimo čebulo, sveže naribano zelje, češnjev paradižnik in slanino. Zalijemo s kozarcem belega vina in pustimo, da se duši, dokler ne izpari vsa tekočina. Začinimo po okusu, malo je slano že zaradi slanine. Ko se masa malce ohladi, ji primešamo še skuto in jajce.

Okrogli pekač (jaz sem uporabila kar tortnega premera 26 cm), premažemo z oljem in ga obložimo z vlečenim testom, malo ga pustimo, da visi čez rob, da bomo lahko kasneje pito zaprli. Nato vanj nadevamo zmes, vmes, če imamo radi več testa, lahko damo še eno plast testa. Potem testo ob robovih zapognemo po masi in jo popolnoma prekrijemo. Testo premažemo najprej z oljem, potem pa še z jajcem.

Pito pečemo 25 minut na 180 - 200 stopinjah, odvisno od pečice.

Opombe

Jaz pripravim to pito kadar praznim hladilnik in lahko praktično vanjo date vse sestavine, ki jih imate radi ali tiste, ki vam ležijo v hladilniku. Namesto slanine lahko uporabite piščanca, ali pa govedino, ki vam je ostala od juhe, odlična je tudi z mletim mesom, lahko pa sploh ne date mesa. Lahko obogatite okus še s po vrhu naribanim sirom. Pito lahko jeste kot samostojno jed, kot prilogo, hladno ali toplo. Namesto zelja lahko uporabite tudi špinačo, rdeče zelje, krompir..