mnenj na posebni strani

Praženi špageti z gobami

hitra in enostavna jed, lahko kot samostojna jed

Sestavine

250 g špagetov (uporabila sem Barilla špagete številka 1)

100 g gob bukov ostrigar (ali katerekoli druge gobe)

žlica masla (iz hladilnika)

sol

ščep suhega origana

ščep suhega peteršilja

ščep suhega in fino mletega česna

ščep suhega timijana

na kocke narezan kruh (količina enaka končni količini gob)

belo vino

Postopek

Najprej v slanem kropu skuhamo špagete in jih na cedilu oplaknemo z vodo, dokler niso hladni. Pustimo jih na cedilu, da se odcedijo, medtem pa pripravimo gobe za prilogo.

Gobe očistimo in narežemo na poljubno velike kose. V ponvi ali loncu raztopimo maslo, vendar pazimo, da se ne zažge. Maslu dodamo gobe, ki jih takoj posolimo s ščepom ali dvema soli, da izločijo odvečno vodo. Ko gobe postanejo mehkejše, jih prelijemo z nekaj belega vina (zgolj za okus).

Ko vino izpari, se gobe pražijo na maslu, ki je ostalo v ponvi - ne dodajamo več masla. Ko gobe spremenijo barvo na rumenkasto ali zlato, jim dodamo na kocke narezan kruh.

V ponev dodamo še ščep suhega, fino mletega česna, ščep suhega origana, ščep suhega peteršilja, ščep suhega timijana in vse skupaj pražimo.

Ko so kruh in gobe že skoraj praženi do konca (ocenimo sami), dodamo odcejene špagete. Pred tem moramo špagete res dobro odcediti, saj bi odvečna voda v ponvi pokvarila hrustljavost kruha.

Kruh, gobe in špagete pražimo le še toliko časa, da se špageti ogrejejo na primerno temperaturo.

Na koncu postrežemo špagete na krožniku in na vrh zložimo gobe in kruh.

Pa dober tek!

Opombe

Jed postrežemo toplo, da je okus intenziven.

Jed se lahko v takšnih količinah uporablja kot samostojna jed (zraven mogoče še solata), v manjših količinah pa kot ena izmed jedi.

Jed lahko damo tudi otrokom, saj jim bo teknila.

Mnenja o receptu

mogoče malo presuho za moj okus. / kresnica

Vsak ima svoj okus. To so špageti brez kakšne omake (previl, tekoča omaka...) ampak bolj na suho narejeni, da kockice kruha ohranijo svojo hrustljavost, sicer bi jih bilo brez potrebe dajati v recept. / metuljcek93

No, tole je bilo odlično, sploh za mojo hčerkico, ki ne mare omak, obožuje pa testenine. A tukaj me preseneti še s tem, da poje tudi jurčke :) / MamiLubi

Nedvomno okusna jed, tudi fotografija je privlačna. Zanima me pa dvoje: Zakaj je treba špagete splakovati? Zakaj mora biti maslo iz hladilnika? Hvala za odgovor. / nola

nola, jaz vse vrste testenin splaknem z vodo, da se ne zlepijo (stvar navade). Drugače pa testenin ni potrebno splakniti. Maslo pa jaz dam iz hladilnika, ker ga potem na žlici manj ostane. Lahko je pa to katerokoli maslo, tudi s sobne temperature. / metuljcek93

Hvala za odgovor. / nola