mnenj na posebni strani

Čebulni pirhi

lepi pirhi, kot jih je delala moja mama in ki ne mažejo rok

Sestavine

kokošja jajca

suhi olupki čebule

pleteno bombažno blago

trak za vezanje

Postopek

Čebulne olupke zbiramo dalj časa, najlepši pirhi so iz mešanice rdeče čebule in malo svetle čebule - seveda olupkov. V nizko posodo damo olupke, vanje damo kuhat surova jajčka, ki smo jih prej okrasili s svežim zelenjem z vrta in s trakom trdno zavezali v culico. Tekočine in olupkov mora biti toliko, da so jajčka pokrita. Jajčka kuhamo, dokler niso v trdo kuhana.

Da se listi in rožice na jajcu ne premikajo, moramo jajce in blago predhodno zmočiti. Kuhana jajčka takoj odvijemo, odstranimo zelenje in posušena premažemo s slanino, da se lepo svetijo.

Opombe

Ob poplavi ponudbe raznih barv v trgovinah, so meni še vedno najbolj všeč čebulni pirhi. Zavezovanje culic mora biti natančno, da se zelenje ne zmečka. Prav zanimivo je odpirati kuhane culice in opazovati, kakšen vzorec nam je uspel. Za pleteno blago za zavijanje je mama vedno uporabila zgornji del bombažnih nogavic, da je na pirhu ostal vzorec pletenih vrst.

Mnenja o receptu

Končno vidim dokaz, da še kdo dela čebulne pirhe! Lepo si jih pobarvala, Suziqatro! Včeraj sem poslala še eno fotko svojih pirhov, ki so zelo, zelo enostavni za narediti. Pobarvani so z akrilnimi barvami in namesto čopiča uporabljam palčko za čiščenje ušes. Naredijo se lepe okrogle pike, ki jih potem oblikuješ v rožice, ali samo raznobarvne pike po pirhu. Važno je le, da je pirh ob barvanju čim bolj topel, da se barva sproti suši. Upam, da bo slikica kmalu na kulinariki. / katrin11

Nenci, kakšna lepa slikca! / katrin11

Jaz uporabim kar kakšne stare stgane najlonke da zavijem jajca :) / malakuharica66