mnenj na posebni strani

Anmicu

osvežilna poletna sladica Japoncev

Sestavine

Za žele (»kanten«):

pol litra vode

agar agar (po navodilih)

žlica ali dve belega sladkorja (po želji)

Za sirup (»kuromicu«):

1 dl vode

125 g nerafiniranega sladkorja

Za povrh:

pretlačen, sladkan adzuki (»anko«)

sadje (po okusu)

sladoled (po želji/okusu)

riževi cmočki (»dango«)

Postopek

Vse sestavne dele sladice pripravimo vnaprej, da se imajo čas dodobra ohladiti v hladilniku.

Po navodilih na ovitku agar agarja pripravimo čvrst žele (japonsko »kanten«). Običajno je postopek tak: odmerjeno količino agar agarja(1) stresemo v mlačno vodo, pristavimo in ob stalnem mešanju zavremo. Močno naj vre dve minuti (ves čas mešamo), nato odstavimo in vlijemo v četverokoten model primerne velikosti. Dodobra ohladimo.

Za sirup (japonsko »kuromicu« "črni sirup") zavremo 1 dl vode s 125 g nerafiniranega(2) sladkorja in na nizki temperaturi pokuhavamo, dokler se ne zgosti (kakih slabih 10 minut). Damo na hladno.

»Anmicu« あんみつ (dobesedno "pretlačen, sladkan adzuki in sirup), torej sladico kot celoto, pripravimo in postrežemo takole: žele razrežemo na kocke z robom 1 cm in vsakemu jedcu s četrtino njih prekrijemo dno šalice. V sredino denemo zvrhano žlico pretlačenega, sladkanega adzukija (japonsko »anko« 餡子), okoli pa sadje(3), riževe cmočke (»dango« 団子) in, po želji, še kepico poljubnega sladoleda(4). Vsakomur priložimo žličko in viličice ter šilce sirupa, ki naj si ga polije čez anmicu. Ponudimo, jasno, ohlajeno.

Opombe

(1) Po navadi gre za 2-3 žlice (4-6 g) agar agarja na pol litra tekočine.

(2) Govora ni o rjavem sladkorju – ta je zgolj rafinirani beli sladkor, ki so ga nekoliko obarvali nazaj z melaso –, pač pa o resnično nerafiniranem sladkorju (japonsko »kurozato« 黒糖, dobesedno "črni sladkor"), ki se ga po novem (ne pa tudi poceni) dobi že tudi pri nas. Je skoraj črne barve in zelo polnega ter posebnega okusa, rahlo grenkega in »kovinskega« (vsebuje precej železa!).

(3) Najpogosteje Japonci uporabijo jagode, breskve ali pomaranče, toda nikar si ne postavljajmo ovir.

(4) Običajno gre za enega od naslednjih okusov: navadni mlečni, zeleni čaj (mača), vanilija, mango ali ingver.

Mnenja o receptu

zanimivo! / Horse