mnenj na posebni strani

Polnjena / filana paprika

polnjena paprika z mesom in rižem

Sestavine

8 - 10 rumenih paprik (babur)

750 dag mletega mešanega mesa

250 g riža

1 čebula

1 jajce

sol

poper

3 stroki česna

mleta rdeča paprika

sladkor

pasiran paradižnik (500 - 750 ml)

moka

peteršilj

slanina

olje

dodatek jedem (začinka, vegeta...)

Postopek

Meso damo v plastično posodo za mešanje. Riž skuhamo do polovice in ga dodamo mesu. Čebulo na drobno sesekljamo in jo popražimo na masti ali olju. Slanino narežemo na zelo majhne kose, jo popražimo na ostanku olja in jo dodamo mesu. Solimo, popramo, dodamo žlico mlete rdeče paprike, peteršilj. V posodo ubijemo jajce in vse sestavine dobro zmešamo z roko. Za pol ure damo na hladno. Paprike očistimo semen in jih temeljito operemo s tekočo vodo. Na vrhu paprike naredimo majhno luknjo, peclja ne zavržemo. Z maso napolnimo paprike in jih zapremo s peclji.

Za pripravo omake:

na olju prepražimo tri žlice moke. Ko moka postaja nežno rumena, jo zalijemo z vodo in močno mešamo z metlico. Sladkamo po okusu, dodamo žlico dodatka jedem, pasiran paradižnik in nekaj vode, da dobimo primerno gostoto. Ko zavre, noter položimo napolnjene paprike in kuhamo na majhnem ognju 75 minut. Ko je kuhano, pustimo stati vsaj pol ure, saj bodo tako paprike še boljše.

Ponudimo s pire krompirjem ali s svežim belim kruhom.

Dober tek!

Opombe

Drugi dan je jed še okusnejša.

Mnenja o receptu

Da ne bom pislala novega recepta za pariko, ker je ta odličen, samo dodajam, da kdor ne mara paradižnikove omake, se lahko prepraži čebula 1 - 2, doda cca 500 g naribanega rdečega korenčka, nato zalijemo z vodo, lahko dodamo malo paprike in 1 žlico paradižnikove mezge, ter sol. Omaka je zaradi korečka gosta. Na koncu pa jo še zmiksamo s paličnim mešalnikom in jo nato prelijemo čez paprike in jih kuhamo v omaki, lahko pa tudi v pečici. moji otroci imajo raje to korenčkovo omako. / martin99

Je kdo polnjeno papriko že shranjevali v kozarce? / ijavernik