mnenj na posebni strani

Kitajski »burek«

papir, kompas, tisk, smodnik... Et tū, burek?

Sestavine

Testo:

100 g pšenične moke

sol

1 dl kropa (oz. po potrebi)

Nadev:

(sezamovo) olje

sol

sezamovo seme (po želji)

zelenjava (zelje, čebula, brokoli, bučke...)

gobe

meso

...

Postopek

Pšenično moko premešamo s soljo, poparimo s kropom ter s pomočjo žlice takoj ugnetemo v gladko, mehko testo; po potrebi dodamo vodo ali moko.

Testo naj počiva, vmes pa pripravimo nadev. Dela ni veliko: na drobno sesekljamo za dve pesti poljubne zelenjave(1) in jo začinimo(2) ter posolimo.

Na pomokani površini na tenko razvaljamo spočito testo in ga ponosno razvlečemo(3) tako, da babica ne bi bila prav nič ponosna. Pokapamo s (sezamovim) oljem(4), ki ga nato razmažemo po celotni površini testa. Enakomerno, toda precej skopo(5) obložimo z nadevom, zvijemo; zvitek navijemo v obliko polža, tega pa brez milosti razvaljamo čim tanjše(6).

Spečemo (in zapečemo) po obeh straneh v ponvi, na olju. Čas pečenja in temperaturo prilagodimo debelini(7); rezultat naj bo za razliko od »pravega« bureka hrustljav, zapečen, »listnat«, saj ga po koncu pečenja nič ne zalivajo z vodo.

»Povoženi burek« (kitajsko »葱油饼«, dobesedno »čebula olje pečenjak«, v angleški transkripciji »cong you bing«) postrežemo takoj, še vroč, ali pa vsaj topel. Kot glavna jed bo nasitil enega, kot predjed ali prigrizek pa zadostuje za 4; v slednjem primeru ga lahko razrežemo na četrtine ali osmine.

Opombe

(1) Najobičajnejši nadev je zelenje čebule (iz česar tudi angleško ime »green onion pancake«) ali pora/česna/drobnjaka), a zadeva je prilagodljiva. Sam sem uporabil zelje in čebulo. Predhodno praženje ni potrebno, uporabimo kar surovo zelenjavo. Po želji lahko po nadevu potresemo še sezamovo seme.

Za nadev lahko uporabimo tudi praženo (mleto) meso, začinjeno npr. s sojino omako, česnom, cimetom, klinčki, sečuanskim poprom in ingverjem.

Obstaja tudi sladka različica »bureka«, ki se jo nadeva s sladkanim pirejem adzukija.

(2) Ingver in česen v kitajski kuhinji nista nikoli odveč! Glede na nadev razmislimo tudi o klinčkih, cimetu, črnem in/ali sečuanskem popru, čiliju, janežu, kuminu...

(3) Ker smo pšenični gluten dobesedno skuhali s kropom, se testo obnaša drugače kot naše vlečeno, vendar ga lahko vseeno nekoliko »razvlečemo«, kajti prav nič važno ni, če se tu ali tam pojavi kak tektonski jarek. V vsakem primeru pa bo testo na koncu nekoliko debelejše od našega vlečenega.

(4) Izognimo se bučnemu, olivnemu in lanenemu, sicer pa lahko uporabimo skoraj katero koli olje, pa nas ne bodo Kitajci gledali nič (bolj) postrani.

(5) Pri tej jedi je močan poudarek na testu, »nadev« pa je v bistvu bolj v vlogi začimbe. Skopariti moramo z njim tudi zato, da po tem, ko polža sploščimo, pečenjak popolnoma ne razpade zaradi kosov nadeva, ki so predrli testo.

(6) Pri tem naj nas ne skrbi, če nadev tu ali tam pokuka skozi testo. Se bo pač malo bolj hrustljavo zapekel!

(7) Pri debelini nad 0,5 cm priporočam peči pokrito, da se zgornja stran »skuha« na sopari, sicer tvegamo surovo testo.

Mnenja o receptu

Zanimiva izdelava testa s krop vodo-me je zanimalo in sem najdla tudi filmčke:http://www.youtube.com/watch?v=PTZPDa0wiqQ kot pravim-zanimiv recept in bom probala, lp / anibas

Pcenjak je odlicen. Jaz sem ga jedla narejenega iz mlade cubule. Anibas, tudi pri nas poznamo tak nacin priprave testa: http://www.kulinarika.net/recepti/11111/sladice/kobariski-struklji-po-receptu-mame-pepce-/ / rebecca

Joj, perfektno in zabavno opisan postopek in priložen slikovni material! Bravo! Res ne moreš mimo recepta in ideje, da moraš to nujno pripravit in sprobat. Bravo! / Noa

rebecca-hvala za recept / anibas

Bi lahko tole spekla v pečici oz skuhala v kropu ? / kohica

Ce zvitega polza ne povaljas ga lahko speces v pecici, pa bo neke vrste strudelj, kuhan bo pa strukelj. Povaljan pride pretanek, in bi bil pecen zelo trd (po moje). Ta kruh je se najboj podoben tortilji. Za peko ne rabis veliko olja pa tudi pecen je v parih minutah. http://en.wikipedia.org/wiki/Cong_you_bing / rebecca

nisem točno prebrala navodil....dala preveč nadeva in pozabila povaljat.....ampak vseeno dobro....naslednjič pa po navodilih... / kohica

sem danes naredila-postopek kot v receptu-nam je bilo všeč in nič pretrdo-dobro. lp / anibas

tokrat naredila iz črne moke.....nadev naribane bučke......zelo dobro / kohica