mnenj na posebni strani

Munchmallow

piškot nadevan s kremo in oblit s čokolado

Sestavine

Testo:

žlica kakava

440 g moke

100 g sladkorja

1/2 žličke soli

3/4 žličke pecilnega praška

nožev vrh sode bikarbone

nožev vrh cimeta

220 g masla oz. margarine

3 jajca

Krema:

120 ml vode

4 žlice medu

320 g sladkorja

2 žlici želatine v prahu

4 žlice hladne vode

4 beljaki

1/2 žličke vanilijevega ekstrakta

Glazura:

300 g mlečne čokolade

9 žlic olja

Postopek

Suhe sestavine - kakav, moko, sladkor, sol, pecilni prašek, sodo bikarbono in cimet dobro premešamo med seboj. Nato dodamo na lističe narezano maslo. Vse skupaj zmešamo z mešalnikom na najmanjši hitrosti, postopoma dodamo še jajca. Na koncu z roko vgnetemo testo, ga zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za najmanj eno uro.

Površino dobro pomokamo in testo razvaljamo čim tanjše (piškoti bodo med peko še nekoliko narasli). Z okroglim modelčkom izrežemo piškote in jih pečemo 8-10 minut pri 190 stopinjah.

Za kremo v kozici pomešamo vodo, med in sladkor. Vse skupaj kuhamo približno 5 minut, tako da se sestavine raztopijo. Nato dodamo nabreklo želatino, ki smo jo prej namočili v hladni vodi. Pomešamo, da se želatina lepo raztopi in pustimo, da se ohladi.

Iz beljakov stepemo čvrst sneg, nato mu počasi dolivamo zmes iz medu in želatine. Vmešamo še vanilijev ekstrakt. Vse skupaj mešamo še nekaj minut, tako da se krema zgosti. Kremo nadevamo v slaščičarsko vrečko in jo nabrizgamo na vsak piškot. Tako nadevani piškoti naj se "sušijo" na sobni temperaturi vsaj 2 uri.

Za glazuro nad paro raztopimo čokolado in olje. Nadevane piškote zložimo na rešetko in vsakega posebej počasi prelijemo z glazuro. Pustimo, da se čokolada strdi. Hranimo jih na hladnem.

Opombe

Recept ni moja last, ampak sem ga povzela iz hrvaških blogov. Ker ga v slovenščini še nisem zasledila, sem ga prevedla in nekoliko skrajšala. Okus pa je odličen, zelo podoben originalnim Jaffa.

Mnenja o receptu

koliko pa jih pride iz te mase? / Prlečka

Odvisno kako velike delaš, moji so bili malo manjši, pa jih je bilo nekaj čez 100. / Agyness

UUU DOBRA FORA!! Domači MANČMELOVI!! Sladkiši moje mladosti. To pa smo res radi jedli. Tako puhasto in tista tanka čoko skorja. Wau. kapo dol, za tale recept. Že v beležki!! / MBrando

Zdravo Meni se krema ni hotela strditi. Uporabljate lističe želatine ali prah(ki ga ni treba prej namočit)? / zaver

Jaz uporabljam želatinafix (ni potrebno namakanje in topljenje) in vedno uspe, je pa res, da vedno zmanjšam količino vode na polovico. Na to količino sestavin za peno dodam 1,5 zavitka želatinafixa. / Ninja24

Aha, jaz sem pa dal samo 2 zlici, kot piše. Bom popravil drugič, hvala. / zaver

Živjo Meni se je do sedaj krema še vedno lepo strdila, uporabljam pa želatino v prahu, ki jo je treba prej namočiti (takšna je mišljena tudi v receptu). Dve žlici pa sta malo manj kot dva zavojčka navadne želatine v prahu, torej po učinku precej podobno količini 1,5 zavitka želatine kremfix. Sicer je pa dosti vseeno katero želatino dodaš, le po nekje moraš potem malo prilagoditi recept. ''zaver'' upam, da ti naslednjič dobro uspe. :) / Agyness

hm. saj se razume kaj si želela povedati, samo želatina v prahu je eno, v lističih podobno, želatina fix je drugo, kremfix pa tretje. recept je pa na moji TO-DO listi. / bannanna

Mene zanma,če lahko med spustim ali s čim nadomestim... / gogad

Brez problema izpustiš, tudi mojim je bolj všeč brez medu. / Ninja24