mnenj na posebni strani

Odlična torta za poletne dni

torta s čokoladnim biskvitom in svežo jogurtovo kremo ter sadjem

Sestavine

Biskvit:

8 jajc

200 g masla

280 g rjavega sladkorja

200 g temne čokolade

160 g moke

Jogurtova krema:

1500 g čvrstega polnomastnega jogurta

250 g sladke smetane

12 lističev želatine

sok dveh limon

300 g rjavega sladkorja

Sadni preliv:

400 g svežega sadja (jagode, borovnice, banane, breskve...)

2 paketa prosojnega preliva za torte

2 žlici rjavega sladkorja

2,5 dl sadnega soka (jabolko, breskev, hruška...)

2,5 dl vode

Postopek

Biskvit:

pečico segrejemo na 200 stopinj oz. 180 stopinj z ventilacijo. V pekač 25x38 cm namestimo peki papir in ga objamemo z obodom. Rumenjake ločimo od beljakov in jih zmešamo z mehkim maslom (če ste ga pozabili vzeti iz hladilnika, ga stopite v kozici) in sladkorjem.Temno čokolado nalomimo na koščke in jo raztopimo nad parno kopeljo ter po žličkah vmešamo v masleno mešanico. V posebni posodi trdo stepemo beljake ter jih skupaj s presejano moko vmešamo v testo. Testo vlijemo v pekač in pečemo 20 minut na srednji višini. Ko je testo ohlajeno, ga dobro ohladimo, preden ga prelijemo z jogurtovo kremo.

Jogurtova krema:

v hladni vodi namočimo želatino (10 minut). V večji posodi zamešamo jogurt in sladkor. Ožamemo limoni in v soku nad parno kopeljo razpustimo lističe želatine. Ko se lističi povsem razpustijo, tekočino počasi vmešamo v jogurt. Zmes dobro premešamo. Čvrsto stepemo smetano in jo vmešamo v jogurtovo zmes. Prelijemo preko hladnega biskvita in vse skupaj postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur (najbolje je, da jo pustimo čez noč).

Sadni preliv:

izbrano sadje poljubno narežemo in razporedimo po jogurtovi kremi (lahko sestavimo sliko, kaj napišemo). Potem pripravimo preliv. Praška za preliv zmešamo s sladkorjem in med mešanjem zalivamo s sokom in vodo. Vse skupaj segrevamo do vretja (med tem mešamo). Ko tekočina zavre, jo odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Ko začne želirati, polijemo po torti - začnemo na sredini torte. Torta mora ponovno v hladilnik za vsaj 3 ure.

Opombe

Kljub obširnim navodilom je priprava zelo enostavna, recept pa vedno uspe in torta je zelo okusna. Poljubno lahko uporabite sadni jogurt.

Mnenja o receptu

Zgleda zelo okusno in sočno, vendar ne vem... kilogram in pol jogurta? Ali je napaka? / tancy1984

Za te mere pekača, ni preveč jogurta. / renata69

Za ta pekač je ravno prav jogurta. Če delate v okroglem pekaču 28 cm, vzemite polovico sestavin. Kadar nam ostane jogurtova krema, jo nalijemo v steklene kozarce in postavimo v hladilnik. Ko se strdi, dodamo še sveže sadje in imamo sladico še za kak dan. Prav tako odlično, le brez biskvita. / saskica

Ok, samo pač mislila sem... definitivno bom probala in sporočim rezultat :) / tancy1984

Če bo krema ostala, jo boste pojedli pa brez biskvita:) Sigurno. / saskica

izgleda dobro samo še naredit ga je treba / polda

Tale recept mi je tudi zaradi slike padel v oči, očitno pa ga ni nihče še preizkusil? / BABI 2+2