mnenj na posebni strani

Krompirjeva torta z lososom

krompir in bučke v družbi s prekajenim lososom..

Sestavine

1,2 kg olupljenega krompirja

0,60 kg bučk

20 dag prekajenega lososa

2 jajci

4 dl mleka

4 dag masla

koromač

sol

2 dl smetane

namaz za losos ali limona

Postopek

Krompir narežemo na tanke rezine, nekje okoli 3 mm, ter ga v hladni, osoljeni vodi pustimo da nam vre 2 minuti. Po 2 minutah ga stresemo na cedilo in ohladimo z mrzlo vodo. Tudi bučke narežemo na tanke rezine, osolimo in počakamo, da spustijo vodo. Obrišemo jih s papirnato brisačo.

V keramični pekač za pite položimo kar obod za torto, obložimo ga s peki papirjem in začnemo zlagati. Najprej naložimo krompir, nato bučke, spet krompir in na krompir losos, katerega smo natrgali na koščke. Po lososu potresemo malo sesekljanega koromača. To delamo, dokler ne porabimo vseh sestavin.

Jajci stepemo, osolimo in dodamo mleko. Z njim počasi prelijemo torto. Pokrijemo jo z mokrim in ožetim peki papirjem ter pečemo v že prej ogreti pečici na 180 stopinj 40 minut. Po tem času odkrijemo papir ter zvišamo na 200 stopinj in pečemo še 30 minut. Izklopimo pečico in pustimo, da se ohladi kar v pečici.

Smetano stepemo na trdo in dodamo omako za losos.

Serviramo tako, da zraven kosa krompirjeve torte priložimo žlico omake.

Opombe

Sama krompirjeva torta z lososom je bolj nežnega okusa, zato nam tu prav zapaše malo bolj "agresivna"omaka. Če nimamo omake za lososa (dobi se jo na polici, kjer imajo dimljenega lososa) primešamo smetani sok od limone in fino sesekljan koromač.

Mnenja o receptu

Zelo dobro. Lososove omake nisem imela,smetano pa sem kar zmešala z jajcem im mlekom in prelila po torti- / andreja m

uuu, tole moram pa probat!!! / Mamka Bršljanka