mnenj na posebni strani

Kokosova torta

sočna torta s čokoladnim biskvitom in kokosovo kremo

Sestavine

Biskvit:

6 jajc

6 žlic sladkorja

6 žlic moke

2 zavitka vanilinega sladkorja

2 zavitka pecilnega praška

4-6 žlic Benquicka (kakava)

cca. 200 ml tekočine od hruškovega kompota

cca. 3-4 žlice čokoladnega ali kokosovega likerja

Krema:

400 ml mleka

1-2 zavitka burbonske vanilije

4 rumenjaki

100 g sladkorja

ena velika žlica moke

30 g masla

80 g kokosove moke

600 ml sladke smetane

3 listi želatine

Postopek

Biskvit :

penasto vmešamo 3 jajca in 3 žlice sladkorja z enim zavitkom vanilinega sladkorja. Stepamo čim dlje, oz. dokler masa ne postane tako trda, da je z njo skoraj mogoče "pisati". Potem postopoma vmešamo (z leseno žlico ali kuhalnico) 3 žlice moke s pecilnim praškom. Na koncu vmešamo še 2-3 velike žlice Benquicka ali kakava. Pečemo v okroglem modelu cca. 15 do 20 minut pri 150-200 stopinjah. Biskvit je pečen, ko dobi lepo čokoladno rjavo barvo. Postopek ponovimo in tako dobimo dva enakomerna biskvita.

Krema: mleko z burbonsko vanilijo zavremo in dodamo rumenjake s sladkorjem in žlico moke. Kremo kuhamo cca. 3-4 minute, pomembno je, da krema zavre in da ves čas mešamo. Kuhani kremi dodamo maslo in kokosovo moko in jo ohladimo. V hladno kremo dodamo posebej raztopljene lističe želatine (raztopimo jih v nekaj žlicah vode ali mleka). Dodamo še 600 ml stepene sladke smetane, lahko tudi več.

Torto pripravljamo v tortnem modelu. Prvi biskvit polijemo z mešanico likerja in hruškovega kompota in premažemo s polovico kreme, dodamo še drugi biskvit in postopek ponovimo. Okrasimo lahko s kokosovo moko, čokoladnimi ostružki, mrvicami, pralineji...