mnenj na posebni strani

Žajbeljčki

krhki piškoti z žajbljem..za malo drugačne okuse...

Sestavine

2,5 dl sladke smetane

30 dag moke

10 dag sladkorja v prahu

ravna čajna žlička pecilnega praška

6 dag masla

ščep soli

dobra pest žajblja

Postopek

Sladko smetano stepemo, da je je trda. Presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo sladkor v prahu, ščepec soli, sesekljane liste žajblja in zmehčano maslo. Tej masi na koncu dodamo trdo stepeno smetano in vse skupaj zmešamo. Testo damo na krožnik in za najmanj pol ure v hladilnik.

Sama masa ni kot krhko testo, temveč bolj mehko, že malo pocasto. Z žličko odvzamemo kos testa, ga med pomokanimi dlanmi oblikujemo v kroglico, jo rahlo sploščimo in damo v pekač, ki smo ga pokrili s peki papirjem.

Piškote pečemo na 180 stopinj 15 minut. Po peki jih preložimo na mrežico, da se ohladijo. Pečeni so zunaj krhki, v sredini pa mehki. Če želimo bolj krhke, jih čez eno uro ponovno zapečemo za 5 minut.

Opombe

V eni dobri knjigi je kuharski mojster dejal o žajblju, da je "nadvse občutljiva in muhasta primadona.. najraje ima ves oder zase... in če ste dober dirigent, ki zna s primadonami delati, boste z njim ustvarili čudovite stvaritve za brbončice in zdravo telo.."

Pri teh piškotih je tu res žajbelj primadona..sploh ob skodelici toplega mleka.. z medom seveda :)

Mnenja o receptu

Ti piškoti morajo biti res odlični. Poskusila jih bom narediti tudi s pehtranom. Zdi se mi, da obe zelišči kar kličeta po preizkusu, kdo je boljši, čeprav imata vsak svoje vrline. / daga