mnenj na posebni strani

Čokoladni kolač

okusen in precej kaloričen čokoladni kolač z rahlim kavnim okusom

Sestavine

250 g jedilne čokolade (z vsaj 50-procentnim deležem kakava)

50 g moke

50 g jedilne čokolade (za ostružke)

30 g masla

5 jajc

180 g sladkorja

2 jušni žlici kave (lahko tudi nekoliko več, če želimo močnejši okus kave)

Postopek

Najprej pripravimo čokoladne ostružke. 50 g stopljene jedilne čokolade zlijemo na delovno površino (če je marmorna ali iz nerjavečega jekla; če ni, lahko uporabimo narobe obrnjen plehnat pekač). Stopljeno čokolado s pleskarsko lopatico ali z dlanjo čim bolj tanko razmažemo. Pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi.

Skuhamo šalico močne prave kave. Ločimo beljake od rumenjakov. Pečico segrejemo na 180 stopinj. 250 g jedilne čokolade nalomimo na koščke in stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici. K stopljeni čokoladi dodamo maslo, narezano na kockice in mešamo, dokler se maslo ne stopi in popolnoma pomeša s čokolado.

Rumenjake in 2/3 sladkorja penasto umešamo, dodamo moko in kavo, ter dobro premešamo, potem dodamo mešanico čokolade in masla, spet temeljito premešamo. Iz beljakov in preostalega sladkorja pripravimo čvrst sneg, ki ga previdno umešamo v čokoladno zmes. Zmes vlijemo v namaščen in z ostro moko obsut pekač. Pečemo približno 25 minut oziroma, dokler ni pečeno.

Iz čokolade, ki smo jo tanko razmazali po delovni površini ali pekaču, pripravimo ostružke: s pleskarsko lopatico čokolado strgamo. Neuporabljene ostružke lahko hranimo v dobro zaprti škatli.

Vzamemo iz pečice in pustimo, da se v pekaču ohladi. Ohlajeno posujemo s čokoladnimi ostružki, narežemo in ponudimo.

Opombe

Uporabljen je model premera 20 cm.

Mnenja o receptu

Obožujem kombinacijo čokolade in kave, torej mi je tudi ta recept odličen. Malo pa tudi zato, ker je tvoj. / mamamia

Mamamia se pridružujem tvojemu zadnjemu delu stavka,.. predvsem,... ker je od sarabande je brezdvoma... / jaša

mmmm, zeloooooo dobroo! :D obožujem kavo, pa tudi čokolado!! njam ;) / tomato10

mmmmmmmmmmmm / ValerijaVisnar

Ali je kolač sočen? / lidica

Kolač je podoben temu, čemur angleško govoreči rečejo "brownies", ni sočen. / sarabande

Pravzaprav je težko opisati kaki so ti kolači. Angleži rečejo ''fudgy''. Ni suh, stopi se v ustih, ni pa sočen v smislu ogabnih namočenih biskvitov. Meni je ta tip kolača nekaj najboljšega. / Vesnuska

Kolač odličen po okusu, strukturi in hitro pripravljen. Okusa po kavi ni bilo, naslednjič dodam kako žlico kave več. Uporabilo 70 % čokolado in precej manj sladkorja. Le v 20 cm modelu pride malo previsok, posledično sem ga pekla skoraj 1 uro. Naslednjič v večjem pekaču, se bodo potem tudi kosi lahko rezali širši. / lartep