mnenj na posebni strani

Tiramisu s češnjami

Sestavine

Za biskvit:

4 jajca

10 dag sladkorja v prahu

malo soli

6 dag masla

čajna žlička nastrgane limonine lupine

8 dag moke

7 dag gustina

Za sok:

pomešamo 5 dag sladkorja

5 žlic vode

5 žlic češnjevca

Za kremo:

50 dag sira maskarpone

malo soli

4 rumenjaki

2 žlici vode

1 vanilin

kozarček češnjevca

6 listov želatine

4 beljaki

6 dag kristalnega sladkorja

50 dag češenj (brez koščic)

3 žlice vode

25 dag kristalnega sladkorja

kakav v prahu

papir za peko

folija za model

Postopek

Za biskvit penasto stepamo jajca, sladkor, limono in sol. Moko pomešamo z gustinom in vmešamo v jajčno zmes, na koncu vmešamo razpuščeno maslo. Maso namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko; pečemo v ogreti pečici pri 200° 10-12 minut. Ohlajen biskvit razrežemo na 3 plošče; površina naj bo v velikosti podolgovatega štirikotnega modela.

Češnje zavremo z vodo in sladkorjem, sok odcedimo in povremo v gosto zmes. Češnje damo nazaj v prevretek, kjer naj se ohladijo in marinirajo.

Želatino namočimo v hladni vodi in nato razstopimo v topli vodi. Za kremo stepamo nad soparo rumenjake z dvema žlicama vode, vanilijem, soljo in češnjevcem v gosto zmes, odstavimo z ognja in stepamo, da se zmes ohladi. Nato vmešamo razstopljeno želatino in maskarpone. Beljake stepamo s kristalnim sladkorjem v ne pretrd sneg in ga vmešamo v kremo.

Podolgovat model obložimo s prozorno folijo in vanj nadevamo tretjino kreme, po površini razporedimo tretjino odcejenih češenj. Pokrijemo s prvo biskvitno ploščo, ki jo pokapamo s prevretkom od češenj. Biskvit obložimo s češnjami in prekrijemo z drugo tretjino kreme. Pokrijemo z drugo biskvitno ploščo, pokapamo s sokom, porazdelimo ostalo kremo in češnje ter na koncu pokrijemo s tretjo biskvitno ploščo.

Tiramisu postavimo vsaj za 2 uri v hladilnik, nato ga zvrnemo iz modla. Posujemo ga s kakavom in razrežemo na rezine.

Opombe

Glede na veliko navedenih podatkov na prvi pogled zgleda tiramisu s češnjami zelo zahtevna sladica, vendar je dokaj enostavna.

Delo si lahko olajšate, če namesto peke biskvita uporabite bebi piškote.

Mnenja o receptu

Tiramisu o tiramigu. (kava) Zanima me, če je res potrebno, da je želatina v kremi. Krema iz mascarponeja je čvrsta. Pa lep pozdrav Anita / akurin

Tudi jaz še nikoli v življenju nisem dala želatine v kremo za tiramisu, je pa res, da zgoraj opisana zadeva vsebuje tudi kozarček češnjevca, ki bi morebiti lahko kremo...ehm... utekočnil....? / TanjaG.

Tudi češnje vsebujejo veliko tekočine, zato mislim, da je potrebna želatina. Vsaka krema, v kateri je sadje, potrebuje nek "trdilec". Enkrat sem delala neko podobno kremo, kjer sem češnje malo podušila v čenjevem žganju in potem vanj zakuhala žlico pudinga. Iz tega je potem nastala gosta zmes, ki sem jo vmešala v mascarpone. / mimika