mnenj na posebni strani

Kavna mascarpone tortica

ideja za to tortico je od moje prijateljice

Sestavine

Za testo:

3 jajca

40 g sladkorja

3 zvrhane žlice mletih orehov

30 g moke

Za mascarpone kremo:

0,5 dl močne instant kave

3 liste želatine

2 žlici konjaka

1 žlica sladkorja

250 g mascarpone sira

2 dl sladke smetane

3 rumenjaki

Za kavni žele:

0,5 dl močne instant kave

2 žlici konjaka

1 žlica sladkorja

1 list želatine

Postopek

1. Za biskvitno podlago jajca kremasto stepemo s sladkorjem. Ko je masa svetla in penasta in nekoliko naraste, dodamo mlete orehe in potem še moko. Testo damo na pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo okoli 10 minut na 180 do 200 stopinjah (odvisno od pečice). Iz ohlajenega biskvita izrežemo kroge ali druge oblike, če ne želimo okroglih tortic.

2. Testo damo v modelčke z obodom. Če jih nimamo, jih naredimo iz dvojne alu folije.

3. Za kremo najprej namočimo želatino v mrzli vodi. Sladko smetano rahlo stepemo, naj ne bo prečvrsta. Rumenjake stepemo s sladkorjem v penasto zmes, potem najprej vmešamo mascarpone sir in ko je masa enakomerno razmešana, dodamo še sladko smetano ter ponovno dobro premešamo.

Kavo segrejemo s konjakom in malo sladkorja, potem v tem raztopimo ožeto želatino. Zmes vlijemo v mešanico jajc, mascarpone sira in smetane, premešamo in pustimo nekaj minut. Ko masa začne želirati, kremo nadevamo na biskvitno podlago.

4. Ko se krema strdi, pripravimo kavni žele. Kavo s konjakom in sladkorjem segrevamo, dodamo ožeto želatino in premešamo. Z žlico nadevamo maso na kremo in damo modelčke s torticami v hladilnik, da se žele strdi. Lahko pustimo čez noč, sicer pa sta krema in žele strjena v dveh do treh urah.

Mnenja o receptu

Sem naredila sladico in je bila super. Mislim samo, da je navedena ena žlica sladkorja za mascarpone kremo malce premalo. Jaz sem dodala cca. 40 g sladkorja v prahu in je bilo ravno prav sladko. Aja, pa še en list želatine več sem dodala, da je bilo bolj kompaktno. Skratka super sladica! / suzym

Me veseli, da ti je bila všeč. / mamamia