mnenj na posebni strani

Paljena gnezdeca

zanimiva sladica iz krhkega in kuhanega testa

Sestavine

Krhko testo:

30 dag moke

10 dag sladkorja v prahu

20 dag masla

4 rumenjaki

limonina lupinica

Kuhano testo:

1,5 dl vode

10 dag masla

15 dag moke

4 jajca

ščepec soli

1 jajce za premaz

Krema:

5 dl mleka

1,5 pudinga z okusom vanilije

2 jajci

12 dag sladkorja

10 dag masla

limonina lupina

Postopek

Za krhko testo damo v presejano moko sladkor, limonino lupinico, na koščke narezano maslo in na hitro zmešamo. Dodamo še rumenjake, zgnetemo in pustimo počivati najmanj pol ure v hladilniku.

Med tem naredimo kuhano testo. Vodo solimo, zavremo in vmešamo maslo. Ko se maslo stopi, zamešamo moko in kuhamo še kakšno minuto ali dve, med tem stalno mešamo, da dobimo kepasto maso. Odstavimo in malo ohladimo, da je masa mlačna. Dodajamo jajca eno za drugim, šele ko eno vmešamo, dodamo drugo.

Vključimo pečico na 190 stopinj.

Krhko testo razvaljamo na 3-4 mm debelo. Izrežemo kroge premera 6 cm. Rob testenih krogov namažemo s stepenim jajcem. Kuhano testo damo v vrečko in nabrizgamo obroč okrog testa. Tudi ta obroč iz kuhanega testa premažemo z jajcem.

Pečemo v ogreti pečici 15-20 minut.

Za kremo zmešamo puding, jajci, malo sladkorja in limonino lupinico. Ostalo mleko in sladkor zavremo, vmešamo pudingovo zmes in odstavimo. Na puding položimo prozorno folijo, da se ne naredi kožica. Ko je krema ohlajena, dodajamo postopoma stepeno maslo.

Kekse nadevamo s kremo in potresemo z vanilinim sladkornim prahom. Na ognju segrejemo železno palčko ter z njo "odtisnemo" črte po sladkorju, da ga rahlo karameliziramo.

Opombe

Recepturo lahko spremenimo..naredimo po svojih receptih..svoje krhko testo ali pa svoj recept paljenega testa..kremo po svoji želji. Meni se ti recepti nekako poklapajo..nobene sestavine ni preveč, ostalo mi je samo malo kuhanega testa in sem naredila 5 malih princesk.

Mnenja o receptu

luštno! / bannanna

Božansko izgleda, a je toliko delaaaaa,...upam, da vseeno kdaj lotim izdelave- mjami / jaša

Jaša..saj ni tako težko..krhko testo narediš že prej,pa ga imaš v hladilniku...popoldan samo še kuhano testo,pa kakšno kremo ki ti bolj odgovarja pa je... :) / Vrtejbenka

Uhhhh, super ideja, hvala mi je zelo v tolažbo, sliši se ful kul in hitro he he. Seveda, da bom psokusila, s tem, da naredim, tako kot si pisala, krhko testo prej, pa mogoče tudi kremico. Hvala. / jaša