mnenj na posebni strani

Špinačna lazanja

okusna špinačna lazanja z bešamelom

Sestavine

250 g testenin za lazanjo

topla voda za namakanje testenin

50 g naribanega parmezana

Za nadev:

2 žlici masla

2 zavitka po 450 g zmrznjene špinače (= 900 g)

2-3 stroki česna

peteršilj

žlička vegete

ščepec soli

2-3 žlice kisle smetane

Za bešamel:

63 g masla (= 1/4 od 250 g)

1 žlica moke

malo soli

2 dl mleka

Postopek

Pripravimo nadev:

na maslu počasi odtalimo špinačo, dodamo sesekljan česen, sesekljan peteršilj, vegeto in sol. Premešamo in še malo podušimo v pokriti posodi. Na koncu vmešamo še 2-3 žlice kisle smetane.

Pripravimo bešamel:

v posodi raztopimo maslo, dodamo žlico moke in sol, dobro premešamo v gladko zmes, nato pa počasi, ob stalnem mešanju, dolivamo mleko do primerne gostote.

Pripravimo lazanjo:

manjši visok pekač premažemo s 3/4 bešamela. Vsak kos surove testenine razmočimo v čim bolj topli vodi in ga položimo v pekač, da pokrijemo dno. Na testenine zlijemo 1/4 špinačnega nadeva, nato ponovno položimo razmočene testenine, nadev, razmočene testenine, nadev... Po zadnji (četrti) plasti nadeva pokapljamo preostali bešamel. Če se je bešamel medtem že strdil, ga ponovno segrejemo, da se maslo stopi in vmešamo še malo mleka, da ga lažje polijemo po nadevu. Posujemo še nariban parmezan, pokrijemo pekač z alu folijo in pustimo počivati, da se surove testenine dobro razmočijo. Medtem segrejemo pečico na 200 stopinj.

Pečemo 15-25 minut (odvisno od vrste testenin) na temperaturi 180-200 stopinj. Nato odstranimo alu folijo s pekača in še malo zapečemo "na gril", da se naredi skorja.

Mnenja o receptu

Danes sem jo skuhala za kosilo, zmazali smo celo :) / Katalin