mnenj na posebni strani

Višnjeva šarlota

hitra, preprosta in hkrati odlična torta

Sestavine

2 -3 paketi listnatega testa (odvisno od velikosti paketa)

2 velika lončka kisle smetane

2 vanilina sladkorja

1 (250 ml) skodelica sladkorja

2 kompota razkoščičenih višenj

1,5 - 2 skodelici mletih orehov

Postopek

Kompota dobro odcedimo. Testo razvaljamo in ga narežemo na trakove s širino 5 cm. Na vsak trak položimo višnje iz kompota, tako da jih razporedimo eno zraven druge z razmakom velikosti ene. Nato zvijemo posamezne trakove v cevke. Pred ali po pečenju cevk jih narežemo na majhne koščke (recimo na vsake dve do tri višnje).

Cevke iz listnatega testa pečemo po navodilih, nato jih pustimo, da se ohladijo.

V visoko posodo stresemo kisli smetani, dodamo sladkor in vanilin sladkor ter dobro premešamo.

V okroglo skledo (recimo za solato) postavimo narezane cevke, jih prekrijemo najprej s smetanovim prelivom in nato z mletimi orehi. Postopek ponovimo, dokler nam ne zmanjka cevk iz listnatega testa. Seveda prekrijemo tudi zadnji "oblat" s prelivom in orehi. Skledo pokrijemo in jo damo v hladilnik za približno 12 ur. Nato skledo obrnemo na ustrezen krožnik/pladenj, potresemo lepo z orehi in okrasimo po želji (tudi nekaj preostalih višenj je dovolj). Naj vam tekne!

Opombe

Sama priprava je zelo preprosta. Več časa rabimo, da se torta lepo prepoji s prelivom.

Mnenja o receptu

škoda, da ni več slikic od izdelave torte, veliko pripomorejo pri peki... / ursyy

V bistvu gre za zelo enostavno pripravo. Cevke iz listnatega testa polagamo najprej v eno plast, da lepo pokrijemo dno posode (zaradi tega je primerno, da so koščki listnatega testa razmeroma majhni). Vsaka plast mora biti lepo zapolnjena s koščki listnatega testa. Potem, ko se koščki prepojijo s prelivom, lepo potlačimo in na ta način nimamo kaj zgrešiti. Torta prevzame obliko posode. Ko jo že obrnemo, če je potrebno, lahko še popravimo obliko, saj se jo zlahka prilagodi. Nanjo nato še potresemo orehe in s tem je torta gotova! lp / ljuljak