mnenj na posebni strani

Pustni krofi

krofi iz pečice

Sestavine

30 dag gladke moke

2 dag kvasa

1 žlica olja

3 dag masla

4 dag sladkorja

2 rumenjaka

1,5 dl mleka

1 žlica ruma

ščep soli

marmelada (okus po želji )

beljak za premaz

Postopek

1. Moko segrejemo v mikrovalovki, jo presejemo, naredimo na sredini jamico, kamor razdrobimo kvas, dodamo 3 žlice mlačnega mleka in žličko sladkorja, pustimo vzhajati približno 8 minut.

2. Moko in kvasec počasi premešamo, dodamo vse ostale sestavine, sol je najboljše dodati na rob posode, da ne pride v stik s kvasom takoj na začetku.

3. Zamesimo, da dobimo testo, ki se ne drži več posode in kuhalnice, pustimo počivati, kakšne pol ure. Testo potresemo z malo moke, damo na toplo in pokrijemo s krpo.

4. Vzhajano testo razvaljamo narahlo, na prst debelo.

Izrežemo z modelčkom (jaz vzamem kar kozarec velikosti približno 8 cm) kroge v velikosti 8 cm. Vzamemo en krog testa, nanj damo 1 čajno žličko marmelade in na ta krogec z marmelado položimo drugi krogec testa - testo + marmelada + testo. S prsti rahlo stisnemo robe krogov testa in z manjšim modelčkom, približno 6 cm, obrežemo spodnje testo, marmelado in zgornjo plast testa, da se vse drži skupaj in da dobimo obliko krofa.

8. Krofe pustimo še enkrat vzhajati, približno 15-20 minut.

9. Pred peko jih premažemo z beljakom in pečemo na 180 stopinjah 10 minut, da postanejo rjavi.

Opombe

Iz te količine testa naredim ponavadi okrog 13-14 krofov, odvisno od velikosti modela.

Mnenja o receptu

Če pride med spodnje in zgornje testo na mestu, kjer odrežeš z manjšim modelčkom marmelada, se plasti testa nikakor ne bosta sprijeli. / rimljanka

Včasih so temu rekli, buhteljni. No nekateri še danes pravimo tako. Krofi so pač ocvrti mar ne? / patka