mnenj na posebni strani

Tzatziki – originalni recept

originalni recept grškega tzatzikija, hitro, enostavno in okusno

Sestavine

1 sveža velika kumara

2 lončka grškega jogurta Total (ali cca. 400-500 g kateregakoli grškega jogurta)

1 žlička jabolčnega kisa

100 ml dobrega deviškega olivnega olja

1-2 sesekljana stroka česna (oz. po okusu)

sol

Postopek

Kumare olupimo, naribamo in ožmemo (morajo biti dobro ožete). V posodi (plastično ali stekleno za shranjevanje) premešamo kumare, jogurt, kis, olivno olje, česen. Dodamo sol. Olivno olje zelo dobro premešamo, ker na začetku bo zgledalo preveč, ampak ko bomo dobro premešali, bomo dobili lepo barvo in okus. Poskusimo, če je treba dodati malo soli ali več česna. Še enkrat premešamo in voilà! Kali oreksi (dober tek)!

Opombe

-Količina česna je odvisna od okusa, vedno začnemo z manj, probamo in potem, če hočemo bolj pekoče, dodamo še več. V Grčiji je bolj močno, ampak če naslednji dan morate v službo, ali imate težave z želodcem, potem je v redu, če daste malo manj.

-Eni dodajo tudi malo svežega popra.

-Poleti lahko dobimo tudi svež koper, ki paše s tzatzikijem. Druga različica se dela s sesekljanim svežim peteršiljem.

-Ne se bati olivnega olja. Prvo da veliko okusa (probajte tudi kakšno domače olivno olje), drugo, deluje kot konzervans in če tzatziki stoji malo več časa v hladilniku, ol.olje mu pomaga. Jaz pa vsak dan ali drug dan malo premešam in če treba, dodam še par kapljic ol. olja.

-Jogurt mora biti gost, v tem je finta! Ker je Total drag, čakam, ko je v trgovini kakšna akcija, kjer za ceno ene dobim dva. Druga rešitev je en jogurt, katerega prodajo povsod in je v enokilski posodi. Je iz Nemčije in ima sliko grškega otoka (Santorini). Ta jogurt je poceni in je čist dober, ker je dovolj gost. Skuta in smetana ne pašeta v tzatziki... Grški jogurt se da dobiti tudi v light verziji ;)

-Tzatzki je odlična priloga skoraj za vsako jed, dober je tudi kot namaz na kruh (sveži ali popečen).

-Recept je enostaven. Nič drugega ne dodat (še posebej mešanice začimb, ali kar koli iz vrečke), ker enostavno ne rabite nič več kot sveže in kvalitetne sestavine. Vam garantiram, da boste dobili odličen in pravi tzatziki, tistega, ki bi ga jedli v Grčiji.

Mnenja o receptu

Grški jogurt lahko naredimo tudi sami. Čez noč skozi dvojno gazo odcedimo navaden jogurt. Precejamo v hladilniku, drugače postane jogurt zelo kisel. / Terman

Moj starejši sin ga naredi točno tako, le da uporabi slovenski jogurt, ker je manj masten in je odlično! Tako, da bom kar ocenila! lp! / anamarija1

Tale recept je resnično originalni, tudi sam delam na ta način že kar nekaj let. Za razliko od opisanega dodam le še svežo meto, ki daje osvežilni okus. Pa še tole bi dodal; Ko kumare naribate jih nikakor ne smete soliti, da bi oddale vodo. Kumare le zelo močno s pomočjo pesti iztiskajte skozi cedilo, da oddajo karseda veliko vode. Okus vedno popravljajte na koncu, ko so vse sestavine že zmešane. Pa dober tek! / shrek