mnenj na posebni strani

"Novoletni" losos

losos z rižem, popečeno zelenjavo in aioli omako

Sestavine

Losos – marinada:

400 g lososa (file)

5 strokov česna, narezanih na lističe

olivno olje

sol in poper

limonin sok

Zelenjava:

1 koromač

2 srednje velika korena

1 por

1 debelejša čebula

3 stroki česna

olivno olje

sol in poper

125 g rjavega riža

marinada, v kateri se je mariniral losos

Aioli omaka:

2 zvrhani jedilni žlici majoneze

2 zvrhani jedilni žlici kisle smetane

2 jedilni žlici limoninega soka

2 stroka česna, drobno nasekljana

sol in poper

Postopek

Če je file lososa debel, ga lahko narežemo na kose. File lososa mariniramo vsaj pol dneva v marinadi iz česna, olivnega olja, soli in popra ter limoninega soka (razmerje olivnega olja in limoninega soka naj bo nekje 3:1, marinade pa naj bo toliko, da bo file prekrit).

Zelenjavo narežemo na trakce, česen za zelenjavo sesekljamo (ali ga stisnemo). Zelenjavo popečemo na olivnem olju. Začinimo jo s soljo, poprom in česnom. Ni potrebe posebej pražiti čebule – vsa zelenjava se lahko začne pražiti naenkrat. Pražimo toliko časa, da je zelenjava skuhana, a še vedno čvrsta (približno 15 minut).

Lososa vzamemo iz marinade, odstranimo morebitne lističe česna (da se med pečenjem ne zažge in ne zagreni) in ga v ponvi popečemo (5-7 minut na vsaki strani).

Riž skuhamo po navodilih proizvajalca, nato pa ga v ponvi popražimo na marinadi, v kateri se je mariniral losos. Uporabimo lahko kar ponev (ali še bolje vok), v kateri smo pražili zelenjavo.

Aioli omaka:

zmešamo kislo smetano in majonezo (v razmerju 1:1), dodamo limonin sok, nasekljan česen, sol in poper. Dobro premešamo in serviramo.

Serviramo popečenega lososa, zelenjavo, riž in aioli omako. Po želji lahko zraven ponudimo kvalitetno belo vino.

Opombe

"Novoletni" losos zato, ker je to najin tradicionalni recept za novoletno večerjo oziroma eno od kosil v času novoletnih praznikov.

Ponavadi pripraviva divji riž (rdeč). Ko ga nimava pri roki, uporabiva rjavi riž. Skuhate pa lahko seveda tudi katero drugo vrsto riža. Izbrani vrsti riža prilagodite vrstni red priprave jedi - če se odločite za divji riž, začnite s kuhanjem le-tega, šele nato narežite zelenjavo. Beli riž pa lahko začnete kuhati, ko je zelenjava že narezana.

Mnenja o receptu

Zelo okusno mora biti tole ; losos sicer ni moja omiljena riba ampak oblubim, da ga bom na tvoj način probal. Hvala za recept. / hedonist

Včasih uporabiva tudi file rdeče šarenke, če ti je mogoče ljubša. Kakorkoli že, upam, da ti bo jed teknila. / roža

Je že v beležki! / beva