mnenj na posebni strani

Hobotnica v solati

hobotnica v solati po mediteransko, fantastična jed za vsako priložnost, ki bo navdušila tudi najzahtevnejše jedce

Sestavine

Hobotnica:

1,2 kg hobotnice

100 g gomoljne zelene

100 g korenja

100 g čebule

4 stroki česna

poper v zrnu

1 lovorjev list

rdeče vino

 

Solata:

0,6 kg mladega krompirja

200 g češnjevega paradižnika

strok (veja) stebelne zelene

olive

vložene čebulice

kapre

peteršilj

poper

limeta (2 kosa)

1 dl olivnega olja

Postopek

Hobotnico operemo in postavimo v lonec, dodamo olupljeno in oprano zelenjavo, ščep popra v zrnu, lovorjev list, rdeče vino in kakšen deciliter vode (ne preveč, kajti hobotnica vsebuje precej vode, ki jo bo med kuhanjem izločila). Hobotnice ne solimo. Na štedilniku hobotnico zavremo, pokrijemo in zmanjšamo ogenj, da se počasi kuha do mehkega, a bodite pozorni, da je ne razkuhate (hobotnico zapičimo na njenem najdebelejšem delu in če vilica ali zobotrebec lepo odstopi, ko ga potegnemo ven, je hobotnica kuhana). Ko je kuhana, hobotnico odstavimo in pustimo v vodi, da se malo ohladi.

Krompir operemo in celega skuhamo (za ugotavljanje kuhanosti krompirja uporabimo isti trik kot pri hobotnici, a uporabimo zobotrebec), ohladimo ter narežemo na krhlje (ali po želji).

V primerno posodo (takšno, da boste lahko celotno solato lepo in rahlo premešali) damo krompir, opran in narezan češnjev paradižnik, oprano in tanko narezano stebelno zeleno, olive, vložene čebulice, kapre, nasekljan peteršilj, sol, poper, limetin sok, olivno olje in seveda ohlajeno in narezano hobotnico. Solato rahlo premešamo in če se le da, (beri, če jo takoj ne pojemo) jo pustimo v hladilniku za kako uro.

Opombe

Vse sestavine lahko narežete v poljubne velikosti in oblike.

Mnenja o receptu

Dobro je videti. Mi je všeč,ker ima veliko različne zelenjave. / fasulas