mnenj na posebni strani

Bograč larisima

bograč čisto po moje

Sestavine

1 kg govedine

60 dag srne

50 dag divjega prašiča

50 dag svinjine

50 dag piščančjih prsi

30 dag prekajene slanine

2 kg čebule

3 kg krompirja-drobnega

1 velika glava česna

4 veliki paradižniki

3 večje paprike, zelene

2 veliki žlici sesekljanega peteršilja

5 večjih lovorovih listov

1 mala žlica timjana

2 večji žlici začinke ali vegete

sol, poper

rdeča paprika

hudi feferoni

malo origana, majarona, ščepec rožmarina

2 dl belega olja

2 dl belega vina, ki lepo diši

1 dl Refoška

Postopek

Na olju prepražimo olupljeno čebulo prerezano na polovico, še enkrat na polovico in še enkrat počez, torej to so večji krhlji čebule, ne na malo narezana. Dodamo še strok česna na drobno narezanega, da zadiši, na rezance narežemo slanino in jo dodamo k čebuli. Dodamo na večje kocke narezano govedino, jaz najraje dam podplečje, saj je to zelo mehko meso, premešamo, dodamo meso divje svinje, če ga seveda imamo, premešamo in pustimo dušiti še pol ure. Dodamo srno in vse začimbe, vključno z začinko, poskusimo slanost, potem pa dosolimo, da se meso duši v začimbah in soli še pol ure. Dolijemo jušno osnovo ali vodo, da je meso prekrito s tekočino. Sestavine je treba redno premešati, da se na dnu ne zasmodijo. Paradižnik operemo in ga celega vržemo v lonec za par minut, potem ga poberemo nazaj, ga še enkrat operemo (ker smo ga poparili v vreli vodi se bo dobro dal olupit) in ga narežemo znova po principu čebule, torej na veliko. Narežemo še zeleno papriko na kocke, 1x1 cm in vse dodamo v lonec. Že je poteklo pol ure, ko je treba dodati na večje kocke narezano svinjino in premešat. Vse kuhamo še dobre pol ure, medtem pa olupimo krompir, naj bo droben, saj se krompir za bograč prereže le dvakrat po dolgem, torej to niso kocke, kot nekateri delajo, pravi bograč vsebuje striktno tak krompir. Mislim, da ste razumeli, kako ga prerežem, tako da ostanejo štirje polmeseci, torej znova večji kosi krompirja. Dodamo piščančje prsi, znova narezana na večje kocke in to skupaj kuhamo 15 minut. Za to zadnjo fazo dodajanja mesa naribamo 3 večje krompirje za zgostitev in ko smo to storili, je treba dodati še krompir, vse premešati in kuhati na čisto malem ognju še okoli 40 minut. Pazite, da krompir ne razpade, saj mora bograč poleg tega, da je okusen in dober, imeti tudi lep izgled. Na koncu dodamo še belo in črno vino, pustimo samo toliko, da znova zavre, odstavimo z ognja in pustimo počivati vsaj 15 minut. Če ni dovolj okusa in arome po vinu, je treba dodati še belo vino.

Najlepše izpade končni izdelek bograča, če ga postrežete v lončeni skledici posebej izdelani za bograč, s črnim kruhom.

Pa dober tek vam želi Larisima!

Opombe

Glede komentarjev, da je bograč avtohtona jed neke pokrajine je res, ni pa res, da se ta jed ne sme pripravljati tudi drugod po svetu, vendar na svoj način. Bograč samo pomeni, da je to v obilki bograča, da to ni pečenka ali pečen puran, torej da se razumemo, za katero jed gre. Zato jaz mojega bograča ne imenujem prekmurski bograč, ampak je moj bograč "bograč larisima". Moj bograč je jedlo že veliko ljudi in so rekli, če bi bila ocena lahko še 6, bi si to zaslužil.

Bograč je možno narediti tudi samo z govedine svinjine in piščančjih prsi, kajti divjačina danse ni vsem dostopna, tako da na enak način narejen bograč z drugimi sestavinami mesa je tudi dober.

Mnenja o receptu

sori, ampak...vegete oz.začinke?!!! noter je toliko zanimivih sestavin, da je škoda... / grkinja

Grkinja, res je........vendar se v tako velikem loncu in z toliko različnimi sestavinami zares ne zazna, da je prisotna, lahko pa narediš po svoje, tudi če kaj izpustiš od zg. navedenih sestavin bo bograč dober. Pred kratkim sem ga delala, ko sem dobila zopet divjačino, potem je pri nas fešta, lonec pa v momentu prazen. Poskusi ga tudi ti naredit, boš videla, da ne lažem. Lep pozdrav! Larisima / larisima