mnenj na posebni strani

Kefirjeva pita s pirino moko

recept za malo 'lažjo' in zdravo pito, naj vas nenavadne sestavine ne odvrnejo, dišeč rezultat je namreč vreden korak ali dva v neznano

Sestavine

Testo:

100 g bele gladke moke

150 g temne pirine moke

pol zavitka pecilnega praška

70 g sladkorja v prahu

120 g masla

1 jajce

1 rumov sladkor

3 do 6 žlic kefirja

Nadev:

500 ml kefirja

4 do 5 žlic gladke moke

2 jajci

1 čajna žlička limoninega soka

2 ščepca muškatnega oreščka

sladkor po želji

Postopek

Najprej pripravimo testo. Maslo pred kuhanjem vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se segreje na sobno temperaturo, nato ga narežemo na manjše koščke. Vse sestavine za testo damo v posodo in mesimo, dokler testo ne postane gladko in dobi pravo teksturo. Če testo ni dovolj mokro, dodamo 3 do 6 žlic kefirja. Testo razvaljamo in ga položimo v okrogel lončeni pekač. Da se sladica lepše zapeče, testo tu in tam naluknjamo z vilico, za konec pa še odrežemo odvečne kose testa, ki gledajo preko roba pekača.

Dobro premešamo jajce in sladkor v prahu, nato pa mu žličko po žličko dodajamo moko ter kefir po potrebi. Ko smo prepričani, da v masi ni več grudic, dodamo še preostali kefir in limonin sok, da dobimo enakomerno gosto maso (po želji lahko masi dodamo tudi sladkor, seveda pa to ni nujno).

Vmes v veliki posodi zavremo vodo. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj in v veliko posodo postavimo še drugo, manjšo, v katero med neprestanim mešanjem vlivamo kremo. Krema se mora zaradi vsebnosti moke malce zgostiti. Ko se zgosti, lahko manjšo posodo odstranimo ter kremo vlijemo v pekač preko testa. Po vrhu kreme enakomerno potresemo muškatni orešček.

Pekač položimo v pečico. Sladico pečemo 40 minut pri 180 stopinjah.

Opombe

Kefir, ki v turščini pomeni "dobro počutje", je starodavno, z encimi bogato živilo, polno prijateljskih mikroorganizmov, ki pomagajo uravnovesiti naš "notranji eko sistem" za povrnitev zdravja in obnovitev imunitete.

Pirina moka ima več beljakovin in manj kalorij kot pšenična. Je dober vir vitamina B2, mangana, niacina, bakra, fosforja in vlaknin.

Mnenja o receptu

Kar se tiče priponke o kefirju - vse lepo in prav, samo vprašanje je, koliko je pri tej piti koristi od kefirja. Predvidevam, da se pri peki vse izničijo. Dvomim, da ti mikroorganizmi preživijo 180 stopinj. Kar se okusa tiče je pa gotovo vredno preizkusiti. / zvezda01

Zvezda01, se strinjam. Priponko sem dodala zgolj kot zanimivost. Pita pa bo sigurno teknila ljubiteljem kremastih in ne preveč sladkih sladic. Slikica še pride... :) / Anathema