mnenj na posebni strani

Čokoladna torta z maslenimi piškoti

enostavna za pripravo, dobra in primerna za vse čokoholike

Sestavine

za tortni premer 20-24 cm potrebujete:

škatlo maslenih piškotov (petit burre ali podobni, lahko tudi polnozrnati)

cca 1,5 do 2 dl mlačne instant kave

prozorno folijo za pekač

Krema:

4 dl sladke smetane

20 dag temne čokolade

20 dag mlečne čokolade

Za okrasitev:

2 dl sladke smetane (lahko tudi več)

vanilin sladkor

čokoladni ostružki ali drug primeren posip

Postopek

Krema:

smetano segrevamo na srednji temperaturi skupaj s čokolado, nalomljeno na koščke. Ves čas mešamo in pazimo, da masa ne zavre in se čokolada ne sprime. Ko se vsa čokolada raztopi, odstavimo in ohladimo ter čez noč postavimo v hladilnik.

Pekač obložimo s folijo in najprej dno pokrijemo s piškoti, ki smo jih pred tem namočili v kavi. Nato s piškoti, pomočenimi v kavo, obložimo še notranji obod tortnega modela.

Kremo vzamemo iz hladilnika in jo z električnim mešalcem pri največji hitrosti stepemo, da dobimo gladko, smetanasto maso, ki jo vlijemo v tortni model obložen s piškoti. Maso poravnamo in jo prekrijemo s plastjo v kavo namočenih piškotov.

Torto zopet damo v hladilnik za vsaj dve uri, da se dodobra ohladi in prepoji.

Nato jo vzamemo iz hladilnika, zvrnemo na tortni krožnik/pladenj, odstranimo folijo ter okrasimo s stepeno smetano, ki smo ji dodali vanilin sladkor. Po želji okrasimo s čokoladnimi ostružki ali podobnim. Lahko jo ponudimo takoj oz. jo shranimo na hladnem.

Opombe

Čeprav se bere komplicirano, je torta zelo enostavna za pripravo. Jaz kremo naredim zvečer, ko pridem iz službe. Zjutraj, ko vstanem, pripravim in obložim tortni model s piškoti ter kremo zmiksam in jo vlijem v model, zaključim z zadnjo plastjo piškotov in dam v hladilnik. Popoldne (po službi, če je delavnik, sicer pa kakšno uro preden jo postrežem) jo okrasim in dam na hladno. Otroci jo imajo zelo radi in odrasli tudi, saj je lahka in osvežujoča, primerna za vse letne čase.

Lahko se uporabi katerikoli model, folija pa je pomembna, ker se torta zaradi nje zelo lepo "zvrne" na pladenj.

Mnenja o receptu

Torta je enostavna za narediti, vendar pa pride zelo nizka, če je premer modela 25 cm. / missfreya

Res, je. Manjši kot je premer modela, višja je torta. Ampak.... s piškoti lahko obložiš tudi manjšo do srednje veliko skledo (ki jo predhodno obložiš s folijo) in vliješ kremo ter kasneje vse zvrneš na pladenj. Takrat bi lahko torti rekel čokoladna kasata.... / xenya