mnenj na posebni strani

Rostbif s poprovo omako z viskijem

ker se prazniki bližajo s svetlobno hitrostjo

Sestavine

Rostbif:

1 kg rostbifa

3 žlice olja

4 žlice gorčice (estragon)

20 g masla

sol

poper

Poprova omaka:

2 žlici mešanih poprovih zrn

1 srednje velika čebula

30 g masla

10 cl viskija

200 ml goveje jušne osnove

200 ml sladke smetane

Postopek

Pečico segrejemo na 60 stopinj. Rostbif operemo in ga s papirnatimi brisačkami dobro osušimo. Popolnoma nezačinjenega položimo na rešeto v pečici, pod rešeto pa postavimo neko posodo, da bo v njo odtekala maščoba oz. sok od mesa. Rostbif pri 60 stopinjah pečemo vsaj 6 ur, še bolj okusen bo, če ga pečemo kar 12 ur. Pomembno je, da je temperatura v pečici stalna. Strokovnjaki sicer priporočajo, da uporabimo termometer za pečico, ki ga zapičimo v meso (rostbif je gotov, ko sredica mesa doseže približno 56–70 stopinj), čeprav jaz delam brez termometra, pa je rostbif prav tako odličen.

Po 6 oz. 12 urah meso vzamemo iz pečice, nato ga posolimo in popopramo. Takšnega v zelo vroči ponvi na olju z vseh strani na hitro popečemo, nato ga vzamemo iz ponve, ponev pa odstavimo in pustimo, da se malo ohladi. Meso premažemo z gorčico. V ohlajeno ponev sedaj dodamo maslo. Ko se le-to speni, v njem še enkrat na kratko prepražimo rostbif.

Poprova zrna za poprovo omako na grobo zdrobimo. Čebulo drobno nasekljamo in jo prepražimo na maslu. Dodamo poper in spet prepražimo, potem zalijemo z viskijem. Dodamo govejo jušno osnovo, malo pokuhamo in prilijemo sladko smetano. Vse skupaj še enkrat na kratko prekuhamo in solimo po okusu.

Opombe

Zraven se optimalno poda kakšen ocvrt krompirček v kosih oz. spomladi pečen mladi krompir in malo kuhane zelenjave (npr. cvetače ali brokolija).

Mnenja o receptu

Mmm, odlična hrana. Edini popravek recepta iz moje strani je zgostitev omake. / Klea