mnenj na posebni strani

Kisla juha

v sezoni kolin nam ponavadi ostajajo deli, ki jih je škoda zavreči

Sestavine

60 dag svinjskega poljubnega mesa ali enaka količina slabo obranih kosti

4 korenčki

3 peteršiljevi gomolji

steblo zelene

1 por

sol

poper

česen

čebula

paradižnikova mezga

sladka rdeča paprika

lovorjev list

timijan

belo vino, kis

Postopek

Meso narežemo na srednje velike kocke in ga na hitro v loncu popečemo na vročem olju. Enako naredimo s kostmi. Ko meso začne oddajati vodo, ga solimo toliko, da imamo občutek, da je preslano. Nato dodamo na kolobarje narezan korenček, peteršilj in por. Razporedimo, ne premešamo, po mesu dodamo liste zelene in pokrijemo. Vse skupaj dušimo. Seveda dolivamo vodo, če je presuho. Ko je meso na polovici mehkobe, dolijemo mrzlo vodo, pustimo, da zavre, popramo, dodamo lovorov list, po potrebi dosolimo.

Ko se juha kuha, se lotimo prežganja. V kozici na drobno prepražimo čebulo, da porumeni, dodamo moko, prepražimo svetlo rjavo, dodamo strt česen in ko zadiši, dodamo malo mezge in rdečo papriko. Prežganje razredčimo z vodo, ga dodamo juhi, prilijemo malo vina in po potrebi kisamo. Dodamo timijan in kuhamo, da je meso mehko. V kislo juho lahko zakuhamo tudi vodne žličnike.

Vodni žličniki:

30 dag moke

1 jajce ali 2

voda po potrebi

Vse sestavine zmešamo v mehkejšo testo. Vzamemo žlico in zajemamo poljubno količino testa, ki ga dodajamo slanemu kropu, v tem primeru kisli juhi.

Kuhani v slanem kropu so zelo dobra priloga omakam, zabeljeni z ocvirki ali v drobtinah.

Opombe

Pred kuho lahko meso zblanširamo. Ne pozabite meso popeči in predhodno dušiti, boste videli, kako dobrega okusa postane meso, ko veže arome zelenjave.