mnenj na posebni strani

Baklava Hofer

sladica s področja južnega Balkana iz vlečenega testa, orehov in sladkorja

Sestavine

2 zavitka svežega tankega vlečenega testa po 500 g Backetteria

200 g mletih orehov Happy Harvest

200 g orehovih jedrc Happy Harvest

300 g kristalnega sladkorja

sončnično olje za premaz listov testa

150 g čajnega masla

Sirup:

1,5 kg kristalnega sladkorja

1,5 l vode

1 cela limona

1 čajna žlička arome limone Suny Hill

pekač velikosti 32 x 25 x 8 cm

Postopek

Orehova jedrca preberemo, jih grobo sesekljamo in jih stresemo v skledo. Dodamo še mlete orehe in sladkor ter dobro premešamo. Liste vlečenega testa narežemo v velikosti pekača.

En list položimo v pomaščen pekač, ga s čopičem tanko premažemo z oljem, pokrijemo še z eno plastjo testa in potresemo s tremi žlicami nadeva. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh listov in nadeva.

Nadevane liste v pekaču z ostrim nožem razrežemo na manjše dele v obliki trikotnikov, kvadratov, rombov ali pravokotnikov, ter jih enakomerno prelijemo s stopljenim maslom. Baklave pustimo stati 10 minut, da se prepojijo z maslom, nato jih najprej pečemo 10 minut pri 250 stopinj, nato še eno uro pri 150 stopinjah.

Mlačne baklave postopoma prelivamo s sladkornim sirupom, pekač dobro pokrijemo s plastično folijo in jih za 24 ur postavimo v hladilnik, da popijejo čim več sirupa.

Za sirup v kozici zavremo vodo, dodamo sladkor in med kuhanjem večkrat premešamo. Kuhamo 5 minut, odstavimo, ter primešamo na kolobarje narezano limono in čajno žličko arome limone Suny Hill.

Limono operemo, jo potopimo za 10 sekund v vrelo vodo, da jo očistimo zaščitnih sredstev in nesnage, speremo pod tekočo hladno vodo in jo s krpo osušimo. Narežemo jo na kolobarje debeline cca 3 mm.

Opombe

Baklave so najboljše po dveh dneh. Ponudimo jih na desertnih krožnikih z orehovimi jedrci in žlico sirupa.

Mnenja o receptu

In zakaj "baklava Hofer"? / idika

Ker je verjetno uporabila orehe znamke Hofer. :) / SLONCICA

Kaj sigurno toliko sladkorja za preliv?Se mi zdi dosti / llilika

Počakaj malo... z nožem režeš po takem pekaču? Jao-jao.. / Dragička

Spodaj nekaj odgovorov na komentarje. Ime Baklava Hofer zaradi sodelovanja v Hofejevi nagradni igri. Toliko sladkorja? Probajte! Z ostrim nožem? Z kakšnim pa, topim, okroglim, skrhanim? Z občutkom vendar. Pa še kuhajte z ljubeznijo, občutkom in domišljijo! / rjan

Oprosti, ampak mene zmrazi, ko vidim, da nekdo z vilico ali z ostrim predmetom meša po tefalu oziroma po posodi, ki je prevlečena s prevleko proti prejemanju. Kaj šele, da reže z nožem. Pozdravček! / Dragička

Dragička, brez vilice, samo ostri nož, brez mešanja, vsaj v kuhinji. Vredno je poskusiti, lp. / rjan

Zakaj pa bi moral biti pekač prevlečen s tefalom, teflonom ali podobnim sr......? Če se bojiš prijemanja uporabi peki papir, ki je trenutno zelo v modi. Pečeno baklavo ohladiš, pokriješ z zadosti veliko desko, dobro primeš desko in pekač s strani, obrneš za 180°, odstraniš pekač, narežeš želeno obliko, pokriješ s pekačem, zopet dobro primeš desko in pekač s strani, obrneš za 180°, zaliješ s sirupom iz 1,5 kg sladkorja, lahko tudi iz rjavega ali javorjevega sladkorja ali melase, počakaš najmanj 24 ur in navali narode. Priporočam, da naslednje dni ne stopiš na tehtnico, lp. / rjan

Rjan, nisi me razumela. Kot vidim na tvoji slikici imaš pekač zrezan in olupljen... Nekoč je verjetno bila ta prevleka. Skratka to me je zmotilo, potem še režeš z nožem. Praviš, "zakaj pa bi moral biti pekač prevlečen s tefalom..." Osebno nimam niti enega takega, ki ga navajaš, prav zaradi tega, da lahko režem z nožem. Ajdi, da končava tukaj, velja? Lep sončen dan želim. / Dragička