mnenj na posebni strani

Marlenke

original češki recept za njihovo tradicionalno sladico

Sestavine

Testo:

100 g masla

3 velike žlice medu

300 g sladkorja

1 čajna žlička kisa

1 čajna žlička sode bikarbone

2 jajci

700 g gladke moke

3 velike žlice kakava

Krema:

250 g masla

1 konzerva SALKE

2 vanilijeva pudinga

180 g sladkorja

1 l mleka

Postopek

Testo:

v večjem loncu raztopimo maslo, med in sladkor, potem primešamo žličko sode in kisa. Mešanica prične kipeti (vzhajati). Potem primešamo jajca in še vedno mešamo, ko nastane rjava pena, odstavimo z ognja.

Primešamo moko in kakav. Če se testo noče dobro mešati, dodamo malo mleka ali vode.

Testo ne sme počivati, saj bi se med valjanjem trgalo. Razdelimo ga na 6 enakih delov, ga razvaljamo in položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Vse plošče naj bodo enake velikosti.

Odrezane konce testa tudi spečemo, saj jih potrebujemo za kremo in posip po vrhu.

Testo desetkrat prebodemo in pečemo na 170 stopinjah 5-7 minut.

Krema:

Salko kuhamo s konzervo vred vsaj dve uri. Skuhamo puding in ga ohladimo. Med tem, ko se ta ohlaja, stepemo maslo in počasi dodajamo salko in sladkor.

V puding dodamo drobtine iz ostankov testa (nekaj jih prihranimo za posip po vrhu) ter kremo iz masla, salke in sladkorja. Kremo razdelimo na 6 enakih delov.

Na 1. plast testa namažemo 1/6 kreme in nanjo položimo naslednjo plast testa in spet namažemo s kremo...na zadnjo plast testa namažemo kremo ter nanjo posujemo drobtine ter vse skupaj pustimo v hladilniku čez noč.

Opombe

Salka - zgoščeno mleko v konzervi z 8,5% mlečne maščobe (pri nas ni na prodaj, dobi pa se ga na Slovaškem, Češkem in Rusiji. Za te države vem, da ga imajo).

Mnenja o receptu

Ta Salka se meni zdi nekaj takega kot kondenzirano mleko. Ko jo skuhamo pa temu pravimo Dulce de leche. / Vesnuska

Koliko ml pa ima Salka? / bozena

Letos ko sem bila na češkem sem jedla marlenko in mi je bila zelo všeč! mislim da je bil v zadnji številki revije apetit tudi objavljen recept za marlenko vendar se v primerjavi z tem kar precej razlikujeta... tako da nevem katerega naj sprobam.. in ali lahko uporabim kondenzirano mleko namesto salke, in koliko ga rabim?? Hvala / pera:)

salka ima okoli 1,5-2 dl in mislim da ni isto kot kondenzirano mleko, vem pa ne / anja023

Ali je ta slaščica dobra??? S čim nadomestiš Salko? / Jožica2

Tale marlenka je sicer drugačna, kot sem jo jedla zadnjič v Bohinju. No, saj že v osnovi je bila tista orehova. Je bilo pa tam testo bolj podobno biskvitnemu, tu pa krhkemu. Recepta se nisem držala samo glede količine sladkorja, v testo sem ga dala okrog 250 g, v kremo pa okrog 150, pa se mi še zdi nekoliko presladko, sicer pa okusno. Salko lahko nadomestiš s kondenziranim mlekom, ali pa mogoče to celo je kondenzirano mleko, bom še danes preštudirala kaj piše na konzervah, saj imam oboje še doma. Imam pa že nekaj receptov, ki sem jih našla na spletu pripravljenih, tako da bom zelo kmalu preiskusila še kakšen recept za Marlenko. / nb