mnenj na posebni strani

Ticcino masa (Tičino masa/Fondant)

najbolj približan recept pravemu Ticcinu

Sestavine

1 vrečka želatine v prahu (10 g)

50 ml hladne vode (za želatino)

100 g fruktoze

20 ml vode (za fruktozo)

3 čajne žlice glicerola

900 g presejanega sladkorja v prahu

Postopek

Želatino stresemo v vodo in malo premešamo. Med tem presejemo sladkor.

Fruktozo zmešamo z 20 ml vode ter segrevamo do vrelišča. Fruktozni sirup naj vre še 30 sekund. Ne pozabimo nenehno mešati! Fruktoznemu sirupu sedaj dodamo glicerol.

Še vročo tekočino vlijemo v želatino in mešamo, da postane zmes homogena. V sladkorju naredimo jamico in kuhano zmes vlijemo vanjo. S kuhalnico mešamo tako dolgo, dokler lahko, nato delo nadaljujemo z gnetenjem mase na čisti delovni površini. Gnetemo tako dolgo, da porabimo ves sladkor.

Gotovo maso lahko poljubno barvamo z živilskimi barvami.

Hranimo jo v dobro zaprti vrečki in zaprti posodi v temnem prostoru pri sobni temperaturi.

Rok trajanja je približno en mesec. Zaradi tega podatka (če niste preveč aktivni pri uporabi te mase) svetujem, da si naredite maso po polovičnih količinah. Polovična masa zadostuje za prevleko in okras vsaj dveh malih tort (premera 26 cm), z bogatim okrasjem.

Želim vam uspešno ustvarjanje! ;)

Opombe

Barve: če boste dodali masi barve v prahu, se te ne bodo povsem "raztopile" v masi in bodo dale marmoriran učinek. Če tega ne želite, dajte na maso nekaj barve in kapljico ali dve vode in premešajte, da se barva in voda združita.

Oblikovanje in uporaba: maso najprej dobro zgnetite. Če se vam zdi masa preveč mehka, ji dodajte še nekaj sladkorja, če pa je pretrda, ji poskusite dodati nekaj kapljic vode. Pri valjanju uporabite sladkor ali škrob, da se masa ne bo prijela površine.

Za lažje oblikovanje figuric priporočam modelirne palčke, ki so zelo priročne pri izdelovanju kakšnih obraznih vdolbin in podobno.

Za "lepljenje" dveh elementov uporabite vodo.

Če delate vrtnice ali kakšne druge tanke elemente, jih pustite na zraku, da se posušijo, debelejše lahko prav tako pustite, če želite, da so trdi. Če želite mehke figurice, jih naredite tik preden jih potrebujete. Če jih boste dali v zaprto škatlico za več časa, se bodo stopile!

Uporabljate jo lahko tudi kot prevleko za torte. Predhodno je treba torto premazati z masleno kremo, saj masa nase veže vlago in bo hitro stekla na kakšni smetani in prepojenem biskvitu!

Prstni odtisi: neokusnih prstnih odtisov na izdelkih se lahko znebimo tako, da med oblikovanjem uporabljamo lateks rokavice. Tudi delovna površina naj bo gladka (za oblikovanje teh mas je najbolj primeren marmor).

Nekaj o glicerolu: na forumih sem opazila, da je kar nekaj oseb zaskrbljenih zaradi te sestavine, vendar je strah čisto odveč. Res je sestavina nekoliko neobičajna, vendar se uporablja v prehrambene namene. Je odvajalo (v večjih količinah), vendar v tem receptu deluje popolnoma drugače. Masi da viskoznost, da je masa bolj voljna in se ne trga. Kupite ga lahko v lekarni, kjer 100 ml stane nekje 4-5 €. Če se vam zdi cena previsoka, pomislite na to, da 1 kg Ticcina (na naši šoli) stane nekje 20 €. V tem receptu pa zanj ne boste porabili (v prvi rundi, zaradi glicerola) več kot 10 €.

Fruktoza: je naravni-sadni sladkor. Ima nekoliko več sladkosti in energijske vrednosti od navadnega kristalnega sladkorja, vendar je zato bolj zdrav. Mnogi ga zaradi malo večje energijske vrednosti ne uporabljajo, jaz pa pravim: "Če želiš sladkobo, si daj v npr. čaj eno žličko fruktoze, če si si prej dodal 2 žlički kristalnega sladkorja. Učinek bo enak, poraba pa manjša in naravna." Cena je med 1 in 2€/kg. Dobi se ga lahko v bolje založenih trgovinah.

Mnenja o receptu

hvala za predvsem natančen opis in za mnogo koristnih nasvetov. / Sweetie

super. če rata mislim da ne bom več kupila tičino mase.. / bannanna

ps: pupika, prva torta je krasna! to si z domačo tičino delala? s čim si brizgala vzorce? hvala.. / bannanna

@Sweetie: Ni za kaj ! Mi je v veselje, če lahko z drugimi delim svoje zanje in izkušnje, je pa res, da se moji prsti včasih ne znajo ustaviti pri tipkanju ;P :))) @bannanna: Jaz sem prepričana, da ti bo ! :) Prva torta je narejena iz lesenih kolačev in kupljenega ticcina ! Torto sem izdelovala zaradi seminarske naloge, v kateri sem pisala o tortah. Da pa nebi samo nakladala kako in kaj sem zadevo uporabla še v praksi in si tako malo zvišala oceno ;P Torto si je možno tudi ogledati na IC Piramida MB (bivša živilska šola), kjer krasi eno od vitrin :))) Ornamenti so brizgani z beljakovo prevleko. :) Veliko ustvarjalnih uric želim obema in hvala za zaupanje ! :)))) / PUPIKA001

http://www.kulinarika.net/recepti/13342/sladice/domaca-ticino-masa/ / bonanza

pa brez zamere.....super tile tvoji komentarji :) / bonanza

uuu.. bed... -.-" sploh nisem opazla, da recept že obstaja tuki gor ! :S mislim, da bo najbolje, da mojega kar zbrišem ,, da ne bo kakšnih zamer ! :/// vseeno hvala @bonanza za tole informacijo :) / PUPIKA001

zakaj bi bile zamere? saj je od obojih recept najbrž od nekot prepisan, ni rezultat lastnih poizkusov..pač nisi vedela..komentarji so pa dobri ja.. / bannanna

@bannanna: uporabnico sem že obvestila o identičnosti receptov, ker v bistvu nikoli ne veš, s kakšno osebo imaš opravka... nekateri znajo bit hitre jeze... poleg tega pa ne vem, ali je ona avtorica tega recepta ali pa sva obe prepisovale iz istega vira ! kar se zadeva pa komentarjev: tam sem pustila vso svoje znaje in izkušnje s Ticcinom. Ravno zaradi tega se mi zdi škoda brisanja recepta, ker lahko tam najdeš vse potrebne informacije! Mislim, da je tudi lažje prebrat neke podatke na enem mestu, kot pa da se moraš za informacije sprehajati po (večkrat preštevilčnih) spodnjih komentarjih in iskat informacije, ki jih potrebuješ ! :) / PUPIKA001

se strinjam....komentarji so fenomenalni in hudo dobrodošli - nikar ne briši recepta / bonanza