mnenj na posebni strani

Burek

okusen burek z nepasirano skuto ali kakšnim drugim nadevom, ki se prileže kot topla ali hladna jed

Sestavine

300 g - 500 g vlečenega testa

1 dl olja

2 dl tople vode

 

Nadev:

700 g - 1200 g nepasirane skute

1 navaden jogurt

2 jajci

žlica olja

sol

 

Polivka:

1 kisla smetana

1 navaden jogurt

1 jajce

sol

Postopek

Nadev:

z vilicami rahlo zmešamo skuto, jogurt, 2 jajci, žlico olja in malo soli. Masa ne sme biti gladka (homogena), ampak morajo ostati grudice skute ter neenakomerno porazdeljena rumenjaka in beljaka.

Priprava:

pripravimo kozarec z 1 dl olja in 2 dl tople vode. V namaščen pekač položimo 2 plasti vlečenega testa in ga dobro pokapamo z nekaj žlicami tekočine iz kozarca. Na testo nadevamo nekaj skutine mase, vendar ne po celotni površini, ampak po kupčkih. Nato položimo 1 plast vlečenega testa, ga namočimo s tekočino iz kozarca in nadevamo nekaj skutine mase tam, kjer je spodaj ni (kjer so v testu vdolbine). To ponavljamo, kolikor je testa, pri tem pa pazimo, da nam ne zmanjka skutine mase. Zaključimo z zadnjo plastjo testa, ki jo prav tako namočimo s tekočino iz kozarca, kot vse prejšnje.

Pekač damo v pečico, ogreto na 180-200 stopinj in pečemo cca. 15-20 minut, da testo zlato porumeni.

Polivka:

med peko zmešamo z vilicami v gladko in tekočo maso kislo smetano, jogurt in 1 jajce. Pekač s pečenim burekom vzamemo iz pečice, burek razrežemo na take kose, kot bo serviran, in ga polijemo s polivko. Polivka mora zapolniti vse reže, ki so nastale pri razrezu bureka. Nato pekač ponovno položimo v pečico za 5-10 minut, da se zapeče še polivka.

Opombe

Če imate raje hrustljavo testo na vrhu, naredite burek po enakem postopku, le brez polivke na koncu.

Polivka razmoči in razmehča zgornjo plast testa, obenem pa drži skupaj (učvrsti) posamezni kos bureka, da se ga lažje jé z roko. ;-)

Namesto skute z jogurtom in jajci lahko uporabite kuhano špinačo ali golaž iz mletega mesa ali kakšen drugi nadev v enaki količini. Priporočam, da je razmerje med količino testa in količino nadeva približno tako, kot je po receptu.

Pa dober tek!

Mnenja o receptu

Polivka-zanimivo.Bom poskusila. / andreja m

Zelo dober recept, doma so bili vsi navdušeni. Samo malo dlje sem pekla, kot piše v receptu, ko je bila polivka že gor. :) / Lubika15