mnenj na posebni strani

Dark chocolate chip cookies

čokoladno čokoladni, pravi ameriški kukiji

Sestavine

280 g zmehčanega masla

280 g sladkorja

310 g namenske moke

85 g grenkega kakava v prahu

2 jajci

2 veliki žlici vanilijinega ekstrakta

ena čajna žlička sode

ščepec soli

180 g čokoladnih kapljic oz. na koščke narezane jedilne čokolade (po želji lahko tudi mlečno čokolado ali temno z višjim deležem kakava)

Postopek

V večji skledi penasto umešamo zmehčano maslo in sladkor. Mešamo, da postane rahlo. Potem dodamo jajci, ki ju dobro umešamo, da postane masa enotna. Dodamo vanilin ekstrakt.

Posebej zmešamo suhe sestavine – moko, kakav, sodo in ščepec soli. Vse to premešamo in nato dodamo k že pripravljeni masi iz masla, sladkorja, jajc in vanilijinega ekstrakta. Dobro premešamo in na koncu dodamo še na koščke narezano čokolado ali čokoladne kapljice. Te umešamo, da se lepo porazdelijo po celotni masi.

Z večjo čajno žličko ali manjšo jedilno žlico zajemamo maso in jo kot kupčke polagamo na peki papir. Ti kupčki naj bodo velikosti golf žogice ali lahko malo manjši. Paziti moramo, da jih nalagamo dovolj narazen, saj med peko precej narastejo oz. se razširijo. Na pekač (ki ga dobiš zraven pečice) tako naložimo nekje 12-16 kupčkov. Pečemo na 180 stopinjah v predhodno ogreti pečici nekje od 9-12 minut, odvisno od same pečice. Mase je za nekje 50 piškotov.

Ko jih vzamemo iz pečice, so še precej mehki, zato jih 2-3 minute pustimo, da se malo ohladijo, nato pa najbolje, da jih preložimo na rešetko, da se do konca ohladijo. Najbolj dobri so seveda, ko so še topli in koščki čokolade še niso strjeni.