mnenj na posebni strani

Telečja rulada v zeliščni omaki z gobicami

okusna jed, ko si zaželite malo spremembe

Sestavine

1,8 kg telečje rulade

200 g šampinjonov

2 stroka česna

1 čebula

6 žlic zelišč (po lastni izbiri)

1 jušna kocka (goveja)

200 ml smetane za kuhanje

moka

600 ml vode

olje

maslo

sol

poper

Postopek

Govejo rulado natremo s soljo, poprom in nasekljanim česnom. Govejo jušno kocko na kratko prekuhamo v 600 ml vode.

V ponvi na vročem olju z vseh strani popečemo rulado, ki jo nato položimo v pekač, jo prelijemo z nekaj pripravljene jušne osnove in ji dodamo čebulo. Rulado pečemo pri 180 stopinjah približno 2,5 ure. Vmes jo večkrat prelijemo z nekaj jušne osnove, da se ne izsuši.

Po približno uri in 15 minutah pečenja rulado obrnemo, soku od rulade pa primešamo izbrana zelišča. Šampinjone očistimo in jih narežemo na tanke rezine. V ponvi razpustimo 30 g masla in v njem popražimo šampinjone, ki jih solimo in popramo po okusu. Šampinjone dodamo v sok od rulade.

Po končanem pečenju rulado vzamemo iz pekača in jo pustimo počivati na toplem (najbolje zavito v alu foliji). Čebulo zavržemo. Šampinjone v omaki predevamo v ponev. V drugi ponvi segrejemo žlico masla, ki mu dodamo žlico moke. Na kratko prepražimo in uporabimo za zgostitev omake (zgostimo po občutku). Omako po potrebi dosolimo in ji dodamo še smetano za kuhanje, nato jo samo še na kratko prevremo.

Mnenja o receptu

Za kakšno rulado gre Karolinca , mislim kateri kos mesa, kakšen je nadev ,itd? Če malo bolj opišeš prosim, bi rad vedel predvsem zato, ker imam takšne zadeve rad. / hedonist

Jaz si rulado predstavljam kot zvit zrezek z nadevom. Tu pa nič ne piše, da jo nadevaš! / Trixi

In kakšna zelišča bi se k temu podala?Meni kombiniranje ne gre najbolje od rok. / paulina d

Se opravičujen za pozen odgovor. Gre v bistvu za telečjo rulado, in ne govejo, moram preveriti, ali sem sama napačno vpisala, ali pa je uredništvo poseglo v recept. Pri tej ruladi ne gre za zrezke, ki bi bili polnjeni z nečim in zviti v rulado, ampak za en lep kot teletine (mesar zna najbolje svetovati, zato jaz to odločitev vedno prepustim kar njemu), ki ga povežemo z vrvjo in pripravimo kot pečenko. Z vrvjo obviti pa ga je treba zato, da dobimo enakomerno oblikovan kot mesa in na ta način dosežemo, da je pečenka na koncu enakomerno pečena. To je pa tudi vsa umetnost. Glede začimb pa sama tudi nisem nek strokovnjak, ponavadi vzamem to, kar imam doma, npr. kakšen sveži peteršiljček, baziliko in malo rožmarina, včasih uporabim tudi kakšno mešanico (npr. italijankso) suhih zelišč. / Karolinca007