mnenj na posebni strani

Borovničevo-breskvina torta

torta s čokoladnim biskvitom, borovnicami, breskvami in maskarponejem

Sestavine

Biskvit po receptu "biskvit za torto, ki nikoli ne pade dol" iz 8 jajc+5 žlic pravega kakava v prahu (ne instant)

Borovničeva krema:

1,5 borovničevega pudinga

750 ml borovničevega soka

1 želatina v prahu

700 ml sladke smetane

borovnice po okusu (cca. 300 g odmrznjenih in odcejenih)

Krema z breskvami:

500 g maskarpone sira

1 čvrsti jogurt

700 ml sladke smetane

15 dag sladkorja v prahu

1 vanilin sladkor

naribana lupinica 1 pomaranče

1 želatina fix

odcejene breskve iz 1 kompota (tekočino imamo za vlaženje biskvita)

Poleg tega še:

marmelada

maslena krema za premaz torte

marshmallow fondant za okrasitev

Postopek

V pekaču velikosti 35x23,5 cm spečemo biskvit, ohladimo in s pomočjo sukanca razrežemo na 3 plasti.

Borovničeva krema:

v borovničevem soku (lahko ga tudi malo razredčimo z vodo), skuhamo puding po navodilih iz vrečke in ga ohladimo. Stepemo sladko smetano. Pripravimo želatino po navodilih na vrečki, jo malenkost ohladimo in ji dodamo 1 žlico pudinga, razmešamo in jo nato damo v ostali puding in premešamo. Narahlo vmešamo smetano in na koncu borovnice.

Krema z breskvami:

stepemo sladko smetano, ki smo jo po okusu sladkali in jo postavimo na stran. Z metlico ali elek. mešalcem zmešamo maskarpone, jogurt, vanilin sladkor in naribano pomarančno lupinico. Med mešanjem dodajamo želatino fix, na koncu še sladkor v prahu in še malo mešamo. Na koncu s kuhalnico na rahlo vmešamo sladko smetano in na kocke narezane breskve.

Prvo plast biskvita položimo na pladenj in ga objamemo s tortnim obodom, ga navlažimo s sokom odcejenih borovnic+žlica sladkorja in namažemo z marmelado (jaz sem uporabila domačo borovničevo). Premažemo z borovničevo kremo in pokrijemo z 2. plastjo biskvita, ki ga navlažimo s tekočino iz kompota, premažemo z marmelado (marelično, slivovo...) in premažemo s kremo iz maskarponeja in breskev. Na to položimo zadnjo plast biskvita.

Sestavljeno torto za vsaj 3 ure, še bolje čez noč, postavimo v hladilnik. Odstranimo tortni obod, jo premažemo z masleno kremo in po svoje okrasimo, npr. z marshmallow fondantom.

Opombe

Namesto breskev lahko uporabimo tudi kakšno drugo sadje ali mešanico le-tega. Torta je sočna in ne presladka, tako da je zelo osvežilna.