mnenj na posebni strani

Torta z višnjami ali jagodami in jogurtom

zelo osvežilna in okusna, ampak mora biti dobro ohlajena

Sestavine

2 dela biskvita

2 x želatina

8 žlic vode

200 g sladkorja v prahu

500 ml lahkega jogurta

360 g višenj (jagod)

100 ml višnjevega soka (jagodnega soka)

500 ml kreme za stepanje (smetane)

250 ml sira mascarpone

1 ekstrakt višnje ali jagode

50 ml višnjevega ali jagodnega likerja

Preliv :

1 preliv za torte (rdeči)

50 ml višnjevega ali jagodnega likerja

150 ml višnjevega ali jagodnega soka

30 g sladkorja

Postopek

Biskvit naredimo po že znanem receptu, lahko pa uporabimo že narejenega.

Želatino pomešamo z 8 žlicami vode in pustimo stati 10 minut. Med tem časom segrejemo 250 ml jogurta (ne sme zavreti) in dodamo že rahlo strjeno želatino. Z mešanjem jo raztopimo. Dobljeno zmes dodamo k ostanku jogurta. Dobro premešamo. Postopoma dodajamo Mascarpone.

Iz kreme za stepanje naredimo sneg. Dodamo sladkor v prahu in višnjev (jagodni) ekstrakt . Nekaj kreme pustimo za dekoracijo ali pa kasneje naredimo novo.

1/2 višenj (jagod ) zmeljemo v mešalniku in dodamo k stepeni kremi. Prilijemo tudi zmes jogurta in skupaj na rahlo premešamo. Dodamo drugo polovico višenj (jagod) - cele ter rahlo premešamo.

V posodici zmešamo 100 ml višnjevega (jagodnega) soka in 50 ml višnjevega (jagodnega) likerja ter polovico prelijemo po prvem biskvitu. Na biskvit nanesemo 1/2 višnjeve (jagodne) mase. Na to položimo drugi biskvit. Prelijemo ga z drugo polovico soka in likerja ter nanesemo preostalo višnjevo (jagodno) maso.

Pripravimo preliv za torto po navodilih na vrečki. Namesto vode uporabimo 150 ml višnjevega (jagodnega) soka in 50 ml višnjevega (jagodnega) likerja. Ko se rahlo ohladi, preliv prelijemo preko torte in jo postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Torto dodatno okrasimo s stepeno kremo. Torta je izredno okusna in jo postrežemo zelo ohlajeno .

Opombe

K torti lahko postrežemo višnjev (jagodni) sladoled ali pa domači višnjevec (jagodni liker).

Če torto razdelimo na 16 porcij, je kalorična vrednost približno 334 Kcal . Jaz jo razdelim na 20 porcij, tako dobim kalorično vrednost približno 267 Kcal .

Mnenja o receptu

odlično...........iskala sem ravno takšno kremo! / mary_marjana

Me veseli , da se ti dopade . Lahko pa vse skupaj poenostaviš . Pomešaš jogurt , kremo za stepanje in višnja ekstrakt in vse skupaj z električnim mešalnikom stepeš . Na koncu lahko dodaš sadje in želatino . Lp / kuhinja.slo